Friday, May 3, 2024
HomeРегионПерникПернишките автобуси - с аудиосистеми за незрящи

Пернишките автобуси – с аудиосистеми за незрящи

Новите автобуси в градския транспорт в Перник вече са оборудвани с акустична система за незрящи пътници.

При спиране на спирка, чрез външен високоговорител, който се намира при първа врата, се съобщава линията и посоката, в която се движи автобусът. В съобщенията в салона на автобуса няма промяна – те продължават да дават информация за текуща спирка и следваща спирка.

Услугата е реализирана в новите автобуси, които Община Перник закупи. Озвучаването е записано от радиоводещия Николай Александров, който е познат на слушателите на радио „Енерджи“. Иновацията е разработена и внедрена от екипа на ИБИС техници-София и вече бе тествана в София по трамвайна линия 22.

Външното оповестяване на линията и посоката, в която се движи превозното средство от години се използва в развитите европейски столици, като основен пример за това е Брюксел, където всички нови превозни средства разполагат с такъв тип информация, която помага на незрящите граждани, както и на хората с по-слабо зрение, които трудно възприемат информацията, предоставяна чрез табелите, коментираха от фирмата-изпълнител. Оттам уточниха, че всички 13 нови автобуса на общинския транспортен оператор в Перник ще разполагат с високоговорител за външна акустична информация, разположен при първа врата. Информацията ще е напълно автоматизирана, без намеса на водача.

RELATED ARTICLES

Most Popular