Thursday, May 9, 2024
HomeРегионПерникПернишкият прокурор няма да бъде съден за побой над жена му

Пернишкият прокурор няма да бъде съден за побой над жена му

Прекратиха разследването срещу Бисер Михайлов

Софийската градска прокуратура прекрати наказателното производство срещу прокурора от Окръжната прокуратура в Перник Бисер Михайлов. Това съобщиха от държавното обвинение.

Досъдебното производство бе образувано на 13 октомври миналата година, в случай на неотложност. Според първоначалната информация предния ден около 23:30 часа в Перник, е причинена средна телесна повреда на съпругата му Биляна Михайлова, при условията на домашно насилие, като деянието е извършено от магистрата.

Сигналът за побоя е подаден до полицията от дъщерята на Бисер Михайлов, който бе задържан за 24 часа. Половинката му Биляна беше настанена в болница в Перник с мозъчно сътресение. Впоследствие пред властите тя е заявила, че е възникнал “нормален битов скандал”. “Никога не съм бил опасен. Никога не е имало тежки скандали, драматични, между нас. Жена ми е в тежко емоционално състояние заради синът ни. Никога не съм я удрял! Това е смехотворно обвинение”, посочи тогава Бисер Михайлов.

“Баща ми е с нож и главата на майка ми е сцепена”, казала по телефона 15-годишната дъщеря на прокурора. Според Михайлов момичето е видяло непозната ситуация и е нормално за тази възраст е преувеличило.

В хода на разследването са разпитани петнадесет свидетели. Приобщени са медицински документи. Извършен е оглед на местопроизшествие. Приобщен е запис от Национална система 112, назначена и изготвена е техническа експертиза на записа. Извършено е освидетелстване на Бисер Михайлов и Биляна Михайлова. Назначени и изготвени са три съдебномедицински експертизи и две психиатрични и психологични.

Според експертното заключение, на Михайлова са причинени увреждания, които в своята съвкупност реализират медико-биологичния признак “временно разстройство на здравето, неопасно за живота”. Травматичните увреждания са били причинени по време на възникнал скандал между съпрузите и имат характер на лека телесна повреда.

Същевременно на Бисер Михайлов са причинени увреждания, които са реализирали медико-биологичния признак “болка и страдание” и имат характера на лека телесна повреда по смисъла на чл. 130, ал. 2 от НК, сочат експертизите. Вещото лице отхвърля възможността за изпадане в безсъзнателно състояние на прокурорската съпруга, което да се квалифицира като “разстройство на здравето, временно опасно за живота”, представляващо средна телесна повреда.

В последващите си показания свидетелката Биляна Михайлова посочва, че съпругът й не я е удрял, а при опит от негова страна да я отблъсне, изгубила равновесие и паднала.

По време на възникналия конфликт съпрузите са били сами и не е имало други свидетели очевидци, които лично да са възприели случилото се.

Предвид липсата на свидетели очевидци извън страните в конфликта и показанията на Михайлова, не може да бъде установено по несъмнен начин коя е била активната страна в конфликта, кое действително е било лицето, обект на противоправно поведение, респективно кои от нараняванията и по отношение на кое от лицата са били причинени умишлено и кои вследствие на опит от страна на противоправно нападнатото лице да отблъсне нападението и да защити неговата лична и телесна неприкосновеност, съобщават още от Софийска градска прокуратура.

Поради изложеното наблюдаващият прокурор е прекратил наказателното производство.

И Биляна, и Бисер Михайлови могат да обжалват решението пред Софийски градски съд в седемдневен срок от получаването му.

RELATED ARTICLES

Most Popular