Thursday, May 2, 2024
HomeОживлениеПетър Чорев вдъхновява във виртуалното пространство

Петър Чорев вдъхновява във виртуалното пространство

Заради ограниченията, наложени от пандемията, младият художник от с. Елешница Петър Чорев показа своята изложба „Вдъхновение” във виртуалното пространство. Изложбата е включена в проекта на община Разлог „Виж Разлог!” В проекта са включени поредица от филми за хората и традициите в Разлог и селищата от общината.

Младият художник Петър Чорев нашумя преди 3 години, когато в скала до село Елешница издълба барелефа „Свети Георги”. Автор е на чешма и паметна плоча на героите, загинали за освобождението на Елешница през Балканската война.

Изкушен е от рисуването на ранна детска възраст, а уменията си за работа с длетото усвоява в Горския техникум в Банско, където учи тънкостите на дърворезбата. След средното си образование завършва педагогика на обучението по изобразително изкуство в ЮЗУ-Благоевград.

Макар и да работи като инструктор по боулинг в един от големите комплекси край Разлог, Петър Чорев не спира да твори. От картините, представени във виртуалната изложба, личи откъде идва вдъхновението, дало име и на изложбата. Лицата на красиви жени, облечени с народни носии, гледат от картините. За някои от тях зрителите подозират кои са моделите, но за портретите на исторически личности няма съмнение. С преклонение към героичното минало Чорев е нарисувал Никола Вапцаров, Радон Тодев, Гоце Делчев, баба Магдалина Юрукова и редица други образи, свидни за хората от Разложкия край.

Петър Чорев рисува във всяка свободна минута и се подготвя за голяма изложба, на която да покани зрителите да видят пряко неговите творби.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular