Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаПетьо Кюркчийски полита със собствен двуместен самолет

Петьо Кюркчийски полита със собствен двуместен самолет

Кметът на Бистрица Кирил Огненски пръв сред ентусиастите да се качат на новото летателно бижу

Лицензираният инструктор по безмоторно и моторно летене с парапланер Петьо Кюркчийски от Дупница стана горд собственик на двумоторен самолет. Текат последни приготовления, преди новата придобивка да бъде изпробвана във въздуха.
„Предстои другата седмица да му направим облитане. Купихме го от Румъния. Каквото можах направих като козметични подобрения, проверихме маркучите за гориво и различните кабели. В сряда ще дойде един доста опитен пилот и авиоинженер. Първо ще му направим тестови полети, дали всичките системи функционират. След това предстои да мине летателна годност и регистрация. В събота финално го събрах и е готов за полети. Летенето е много интересно и много приятно“, каза пред „Вяра“ Петьо Кюркчийски.
Той разказа повече и за самия самолет, който наистина изглежда впечатляващо:
„Машината е италианска, на фирмата „Флай Синтезис“, а моделът се нарича „щорк“ – щъркел на български. Това е един от култовите модели. Той е толкова сполучлив, че на базата на това самолетче доста от компаниите го копират и правят подобни модели. Той е изцяло композитен. Тежи 450 килограма и за 2-ма души. Управлението му е дублирано – два чифта педали и два лоста. Аз съвсем скоро преминах своето обучение. То беше точно на такъв модел, сега чакам да получа разрешението и необходимите документи. Меракът ми за това е от години. След парапланери, делтапланери, безмоторни и моторни, дойде ред и на подобен самолет. Това е естественият ред на нещата“, завърши с усмивка Петьо Кюркчийски.
След като публикува снимки на самолета във фейсбук, под публикацията му веднага се появиха коментари, като желаещите за полет не бяха никак малко. Един от първите, изявили желание, беше кметът на село Бистрица Кирил Огненски. Припомняме, че през месец май той направи полет с парапланер именно заедно с професионалиста Петьо Кюркчийски.

Димитър ИКОНОМОВ

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular