Плодове и зеленчуци държат високи цени и в началото на есента

  • В сезона на зимнините най-скъпи са бобът, качественият пипер и домати

  • Цената на гроздето и прасковите звучи стряскащо за клиенти на пазара в Дупница

И в началото на есента клиенти на общинския пазар в Дупница отбелязват високи цени на плодове и зеленчуци. Проверка на “Вяра” установи, че приготвянето на традиционната зимнина не излиза евтино.

3,20 и 3,50 лева за кило грозде и 3 лева за същото количество праскови и нектарини звучи стряскащо, споделиха дупничани, излезли в пазарния ден. Те признават, че по-евтини плодове трудно могат да се намерят и в големите вериги, където обаче клиентите са в пъти повече от тези на пазара.

Цените на дупнишкия пазар обичайно са високи.

Най-скъп в момента е зрелият боб, едно кило е 5 лева. Следват лютите чушки – продават ги по 3,20-4 лева на килограм. Доматите, които продължават да са сред най-търсената стока, могат да се купят за 2,00, 2,60, 3,20 лева килограмът. Пиперът, който също е един от предпочитаните в сезона на туршиите зеленчуци, е с доста различни цени. Върви по 1,50, 1,60, 2,00 – до 2,80 лева килото. За сравнение в края на юли цените бяха между 2,20 и 2,50 за килограм. Корнишоните са по 2,00-2,20 лева/килограм. По 2 лева за килограм са и краставиците, които преди малко повече от два месеца се търгуваха на по-ниска цена – бяха 1,60. Зелето е 1,00-1,40 лева при 1-1,20 в края на юли. Кило кромид се предлага за 1,30, докато преди два месеца беше 1,60 – 1,80. Патладжаните са 1,40 – 1,60 лева/килограм, докато в една от веригите на промоционална цена от 20% струват 1,99. Килограм пъпеш е на цени 1,00, 2,00, 2,20 при 1,60-2 лева в края на юли. Кило круши струва 2,80. Смокините са 2,60. Морковите – 1,40.

Търговци признават, че в сравнение с миналата година има леко поскъпване на всичко. Като причина сочат по-слабата реколта. Стойността на плодовете и зеленчуците зависи от климатичните и метеорологичните условия, това са продукти със сезонен характер, напомнят експерти.

Има ли клиенти? Върви ли бизнесът? Какво се купува основно? Пазарува ли се повече в сезона на подготвянето на зимнината? Каква надценка слагат?, питаме някои от продаващите. Търговците на дупнишкия пазар обичайно не са словоохотливи. Семейство зад щанда гневно посочи, че са мамени. „Вижте гнилите чушки, които намираме и изхвърляме от мрежите”, каза продавачката, докато отстранява разваления зарзават. „Няма да коментирам нищо! Махнете се, в България е така!”, заяви мъжът.

„Не е вярно, че е скъпо на дупнишкия пазар. Нищо надценка не слагам. Доматите съм ги взела на 1,30, а ги продавам на 1,50 и една част изхвърлям. Цените са нормални. Има клиенти. Има и хора, които си купуват за туршии, нито са много, нито са малко. Търсят се най-вече чушките и доматите – за печене, за лютеници, за пърженици”, отговори една от продавачките. Името не си каза.

Много откровена беше Василка Божилова от Крайници – една от малкото производители на пазара. „Идвах редовно, но сега само през седмицата – в сряда и в събота има много народ. Имам си клиенти, успявам да продам това, което съм донесла. Продавам зелен боб, чушки и кромид. Чушките са 2,50, кромидът 3 лева и зеленият боб – 3 лева. Произвеждам си всичко сама и за мен не е скъпо. До миналата година, в продължение на 7-8 години от 3-4 лева надолу не бях дала продукция. Но сега прекупвачите много намалиха цената, докарат и други баби, по-евтино го дадат и аз се съобразявам. Въпреки това съм доволна.

Василка Божилова

Не е евтино, ама спрямо това колко работа е… От март месец съм почнала до сега. Лехи, разсад, 3 пъти прекопах градината и по 2 пъти в седмицата поливам. Къртовски труд. Къртицата да оре, па че се умори. А съм болна, с тояжки се подпирам”, разказа 78-годишната Василка, която продава екологично чисти зеленчуци, а за производството им е научила всичко от дете.

Повечето от хората на пазара спазват противоепидемичните мерки. „Не сме спрели да напомняме за носенето на маските, въпреки че пазарът е открит. Пред административната сграда, където понякога се получаваха струпвания, ограничихме с ленти, за да не се допуска това. Срещахме трудности при опита да накараме клиентите да се движат само в една посока, с вход от едната и изход от другата страна. Затова в момента няма такова ограничение, въпреки че има обособен вход.

Що се отнася до цените, те се определят от търговците и от търсенето. Ние не можем да им влияем. Пазаруват предимно от борсата в Кърналово и цената зависи и от това за колко е купена стоката. Като цяло пазарът в Дупница е скъп”, каза управителката на „Общински пазари” Лора Василева в отговор на наши въпроси.

Юлияна КОЛЧАКОВА