Грандиозно шоу и оспорвани битки на галавечерта по кикбокс в Дупница

  • Доброслав Радев победи мароканец, Иван Костадинов не довърши боя заради контузия

  • Петьо Кюркчийски летя с парапланер над “Бончук” и развя трибагреника

Дупнишкият боец Доброслав Радев отново показа огромния си талант и класа, побеждавайки съперника си Сабри Бен Хения от Мароко с 3:0 съдийски гласа. Двубоят бе черешката на тортата по време на галавечерта по кикбокс, която се проведе на стадион „Бончук“ в Дупница.
Любимецът на Дупница трябваше да се пренастройва за нов съперник в последния момент, но това по никакъв начин не го спря да стигне до победата. Според първоначалната файт карта Добри трябваше да има мач реванш срещу Мевлана Алтънташ. В петък обаче турчинът е дал симптоми на COVID-19 и още на летището е бил отпратен. Така легендарният треньор Майк Пасение извика на пожар мароканеца Сабри Бен Хения, който е негов възпитаник в нидерландския клуб Myke’s GYM. Той също показа добра игра, като публиката бе изключително доволна от шоуто, което видя.

„ПроФайт 18“ събра близо 1500 души публика на стадион „Бончук“, които се насладиха на истинското зрелище, което сътвориха бойците на ринга. Както е известно, галавечерта бе преместена от Спортната зала на открито поради новите наредби, свързани с противоепидемичните мерки. Това обаче не попречи на кикбоксьорите да дадат най-доброто от себе си и да бъдат бурно подкрепяни от трибуните. Зрителите започнаха да прииждат още към 19 часа и бяха приятно изненадани минути преди началото на срещата. Тогава дупничанинът Петьо Кюркчийски прелетя с парапланер над стадиона заедно с българското знаме, на което пишеше СК „Патриот“.

В друг от най-интересните боеве в съботната вечер в категория до 71 кг капитанът на националния отбор Димитър Пенчев победи с 3:0 Захир Заиров, който също е трениран от най-известния треньор по кикбокс в света – Майк Пасение. Още на кантара предишния ден състезателят, роден в Азербайджан, показа прекомерно самочувствие и дори пренебрежение към българския си съперник, но в крайна сметка „яде български бой“, както коментираха феновете.

В битката за шампионския пояс на „ПроФайт“ една срещу друга се изправиха единствените жени в програмата за вечерта. Българката Теодора Георгиева показа много добри умения и голям хъс, за да победи известната в цял свят французойка Синди Силвестър. Чужденката има цели 102 професионални двубоя и огромен опит, но нашето момиче не се впечатли от това и я победи категорично.

За съжаление на публиката и специалистите мачът на друг дупничанин бе прекратен още в първия рунд заради лекарска забрана. Иван Костадинов от СК „Патриот“ се изправи срещу Пламен Павлов от ЦСКА в категория до 54 кг, но получи контузия в глезена и успехът бе присъден на боеца на „армейците“.

При 65-килограмовите Огнян Мирчев от „Мусаши“ се изправи срещу молдовеца Александър Скроб и съвсем закономерно победи с 3:0 съдийски гласа. Българинът показа защо е считан за един от големите родни таланти и с бурната подкрепа на публиката не остави шансове на съперника си.

Михаил Велчовски от СК „Победа” (Враца) демонстрира огромен хъс и бе един от най-атрактивните бойци в галавечерта. Той разпиля на ринга украинеца Александър Погребной в категория до 75 кг и не остави никакви съмнения в огромното си превъзходство.

Даниел Гецов от СК „Армеец“ победи сърбина Душан Радович в много оспорван двубой до 71 кг. След като реферът вдигна ръката на българския състезател, чужденецът открито демонстрира несъгласието със съдиите и демонстративно напусна ринга.

Също при 75-килограмовите бойци изключително завързан и равностоен пък бе боят между Александър Рибников от „Спартак“ (Пазарджик) и Михаил Рангелов от „ПроФайт“ (Сандански). И двамата бойци имаха солидни агитки на трибуните, като победата отиде при Рибников след 2:1 съдийски гласа.

Преди основните битки от файт картата се проведоха няколко подгряващи двубоя, където един срещу друг се изправиха по-малки състезатели.
В една от тях Сашко Николов от СК „Патриот“ се наложи с 2:1 гласа на реферите над Димитър Вълчанов от бургаския „Нефтохимик“ в категория до 58 килограма. Стефан Аджов от СК „Спартак“ пък се наложи с 3:0 над Петър Вълев от СК „Файт клуб“ при 67-килограмовите.
При най-малките бойци Радослав Василев от Дупница пък претърпя поражение от Станислав Вълев (СК „Тин“) в категория до 36 кг.

Димитър ИКОНОМОВ