Saturday, May 4, 2024
HomeРегионБобов долПобеда за енергетиците и миньорите! Вдигнаха блокадата на АМ „Струма“

Победа за енергетиците и миньорите! Вдигнаха блокадата на АМ „Струма“

  • ТЕЦ „Бобов дол“ ще продължи да работи

  • НС гласува споразумението на правителството, синдикатите и политически партии

 

Протестиращите енергетици и миньори вдигнаха блокадата на  АМ „Струма“. Работниците и служителите в ТЕЦ „Бобов дол“, „Открит въгледобив“- Бобов дол, и „Топлофикация“- Перник, си тръгнаха в сряда, веднага след като Народното събрание гласува споразумението, което бе договорено между правителството, синдикатите и политически партии.

„Това, което случи тук в последните 5-6 дни даде резултат. Надяваме се всички, които през тези дни се борихме, да сме допринесли за развитието на целия регион – на Перник, Дупница и Бобов дол. Районът на Бобов дол, който е съществувал на картата на енергетиката, ще съществува и в бъдеще. Това е гласувано днес и то дава бъдещето на този регион“, обяви лидерът на браншовия синдикат към КТ „Подкрепа“ в ТЕЦ-а Ивайло Димитров.

Той благодари на всички, допринесли за постигане на споразумението между министър-председателя, представители на Министерския съвет, народни представители и представители на синдикалните организации в сектор “Енергетика” и призова присъстващите да почистят отпадъците от района на протестите.

„Това, което се твърди, че токът, който произвежда ТЕЦ „Бобов дол“, е най-скъпият, не е точно така. Ние сме на световния пазар, така че щом от над 10 години работим и се издържаме, получаваме заплати, значи ТЕЦ-ът има бъдеще. Това, което е създадено от нашите родители, това, което е направено и съхранено във времето, искаме да го запазим и да предадем и на бъдещото поколение.

 

Много добре знаем, че въглищата няма да са безконечни. И искам да кажа на хората, които ни упрекват, че сме замърсителите на държавата, че ние също искаме нашите деца да живеят в зелена, чиста природа. В отговор на техните критики искам са кажа, че нашата централа е една от първите, която не само има проекти, но де факто започна да изгражда „Зелената сделка“ на практика. Това, което имат като инвестиционни намерения собствениците, е след 10 години тази централа да стане екологично чиста, модерна и европейска. Този район без ТЕЦ „Бобов дол“ и без мините нямаше да е същият. Нека ТЕЦ-ът и мините и в бъдеще да са на енергийната карта на България“, подчерта Димитров.

„Колеги и приятели, беше ни много приятно тук с вас, но дойде моментът да си кажем „Довиждане“, да може да се върнете спокойно на работните си места и да продължите с гаранции за работа. Единственото справедливо и конституционно искане, с което бяхте всички тук тези няколко дни. Освобождаваме автомагистрала „Струма“! Успех, приятели!“, обърна се към присъстващите председателят на Регионалния съюз на КТ „Подкрепа“ в Дупница Йорданка Германова. Пред медиите тя обобщи: „Основното, което договорихме, е мощностите в енергийните дружества, които са на свободния пазар, т. е. в частните, да не бъдат намалявани, като дейността да не бъде спирана или намалявана. Абсолютно същият текст бе гласуван и в пленарната зала. Оттук нататък е бъдещото развитие на ТЕЦ „Бобов дол“, тъй като тогава, когато той беше попаднал в териториалните планове с намаляване на мощности, със закриване на основната дейност, всичко това беше невъзможно. Работодателят в ТЕЦ „Бобов дол“ има едни огромни инвестиционни намерения, които вече водят към намаляване на вредните емисии. Има инвестиционен план, с който е запознал социалните партньори, в който се влагат доста инвестиции, за да може наистина да се изпълни условието на „Европейската зелена сделка“ за по-малко въглеродни емисии.“

Синдикалистите благодариха на политическите партии, подкрепили искането на енергетиците и миньорите. Това са ГЕРБ – СДС, „Продължаваме промяната –Демократична България“ и ДПС. „Против“ гласуваха БСП и „Възраждане“. Одобреното споразумение включва 7 точки. Една от договореностите е ТЕЦ-овете да не бъдат затваряни по административен път. Те ще продължат да работят на пазарен принцип до тогава, докато могат да покриват все по-скъпо струващите въглеродни емисии. Правителството се ангажира да преговаря с Европейската комисия за запазването на капацитета на въглищните ТЕЦ-ове.

Както писахме, движението по магистралата в посока София и Благоевград бе спряно в понеделник, след като протестиращите пробиха полицейския кордон и барикадираха пътя в двете посоки – София и Благоевград.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular