Wednesday, May 8, 2024
HomeНовиниСвятПовторно заразяване с коронавирус и в Белгия и Нидерландия

Повторно заразяване с коронавирус и в Белгия и Нидерландия

Двама пациенти от Нидерландия и Белгия, възстановили се от коронавирус, са се инфектирали отново с COVID-19, съобщи Нидерландската телевизионна корпорация (NOS), позовавайки се на вирусолози. По-рано изследователи от университета в Хонконг (HKU) съобщиха за потвърден случай на повторна инфекция. Генетичното изследване показа, че вирусовите щамове, открити в пациента през април и август, са “напълно различни”.

В Нидерландия е открита втора инфекция при възрастен пациент с отслабена имунна система, каза вирусологът Марион Копманс. Тя обясни, че всички инфекции имат различен генетичен код и за официално потвърждение на повторна инфекция е необходимо да се докаже, че РНК на коронавируса е различен. В Белгия жена от Льовен, която преди три месеца се е заразила с коронавируса, е била инфектирана отново.

“Има достатъчно разлики, за да можем да говорим за различен щам и втора инфекция”, каза вирусологът Марк ван Ранст. Пациентката има лека инфекция и тялото произвежда по-малко антитела.

“В този случай антителата за първи път не помагат достатъчно за предотвратяване на повторна инфекция”, добави той./ БГНЕС

RELATED ARTICLES

Most Popular