Sunday, May 5, 2024
HomeРегионСамоковПогром в „Спешна помощ" в Самоков!

Погром в „Спешна помощ” в Самоков!

  • Прокуратурата разследва смъртта на Б. Петров, синовете му в ареста за нападение над медици

  • Персоналът се е барикадирал, пострадалият лекар обмисля да напусне

  • Близките признаха вината си, градът е окупиран от полиция и жандармерия

Медици от Центъра за спешна помощ в Самоков са били нападнати заради починал пациент. В болницата малко след 19 часа в събота е нахлула група от роми, за да се саморазправят с екипа. Те разбили вратите на филиала и нахлули в залата за реанимация.
Обстановката в града постепенно се възстановява след като бяха извикани екипи на жандармерията и подкрепления от съседни полицейски управления.
Сигналът в РУ-Самоков е постъпил от фелдшер във Филиала за спешна медицинска помощ в града. Незабавно на място са изпратени полицейски екипи. По първоначални данни е установено, че около 17.30 часа мъж е бил доведен от неговите близки в тежко здравословно състояние, което е било почти несъвместимо с живота. Той е бил с диабет и високо кръвно.


Въпреки усилията на медицинския екип пациентът е починал. Вследствие на това пред спешния кабинет се събрала тълпа, която разбила вратата. При опита за саморазправа докторът бил ударен неколкократно, а апаратурата – разхвърляна. Медицинските специалисти се затворили в стая за отдих, последвали нови опити за взломяване на врати. С оглед своевременното овладяване на ситуацията и недопускане ескалиране на напрежението са мобилизирани всички сили на РУ-Самоков, придадени са и допълнителни екипи от жандармерията и съседни районни управления.
Първоначално са задържани петима участници в инцидента, като впоследствие в ареста са оставени двама родственици на починалия мъж, на 30 и 32 години. На местопроизшествието е извършен оглед и по случая е образувано досъдебно производство.
Събраните доказателства са докладвани своевременно в прокуратурата.
Към момента обстановката в града е спокойна. Полицейското присъствие остава засилено, увериха от полицията.
В неделя от държавното обвинение съобщиха, че под ръководството на Районна прокуратура – Самоков се води разследване
за нападение над лекар от Филиала за спешна медицинска помощ.
От прокуратурата уточниха, че е направен оглед на местопроизшествието. Проведени са разпити на
свидетели – медицински екип, лица, присъстващи по време на инцидента, полицейски служители. Предстои извършване на разпознавания.
Очакват се медицински документи за пострадалото лице, изготвени от специалисти във Военномедицинска академия.
Дежурният прокурор в Районна прокуратура – Самоков анализира
материалите по делото, с оглед преценка за правната квалификация на деянието и привличането на извършителите му в качеството на обвиняеми. Окръжна прокуратура – София изяснява причината за смъртта на пациента, станала повод за нападение над лекаря от ФСМП – Самоков.
От своя страна, началникът на “Спешна помощ” обясни, че пациентът е пристигнал с личен транспорт. За него не е била търсена предварителна медицинска помощ. “Става дума за нападение над лекар, който е бил ударен по главата, гърба и гърдите. Нападнати са още една фелдшерка и две други мед. сестри. Често се случва да има такова отношение към лекари в Самоков. Но такова физическо нападение досега сме нямали. Това са проблемите, които ескалират поради пробойните в самата система”, разказа д-р Ивелина Трендафилова, началник на “Спешна помощ”.
Пред NOVA нападнатият лекар д-р Любомир Ал-Хакак пък разказа: “Заедно с още двама лекари от болницата в Самоков направихме всичко, за да го спасим. Пациентът се влошаваше прогресивно. След около двучасови усилия да го спасим, нахлу една тълпа, близки на пациента. Нахвърлиха се върху нас. Наложи се да се барикадираме в едно друго помещение. Обмислям да напусна, но в момента съм в емоционално състояние”.
Съпругата на починалия Борислав Петров заяви, че ще съди лекарите. Маргарита Петрова заяви пред NOVA: “Започнаха да ни бутат и да ни гонят, за да излезем навън. В един момент нямаше никой при него. Той остана сам с апаратурата. Никакво внимание не му обърнаха в “Бърза помощ”. Поисках да го закараме в София – не ни дадоха”, разказа Маргарита. Жената заяви, че синовете й нямат общо с побоя, тъй като те самите не са били в добро физическо състояние, след като научили за смъртта на баща им. “Нападението беше от мен, не от синовете ми. Аз хванах доктора да го бия, а той се затвори в стаята”, заяви жената. Петрова обяви думите на лекарите, че съпругът й имал придружаващи заболявания, за “лъжа” и каза, че ще ги съди. Двамата й синове са задържани. Според една от снахите на Маргарита, обаче, няма причина за това. “Няма за какво да е задържан съпругът ми. Нямаше бой, само паника. Това е някаква грешка”, каза жената. “Не са удряли докторите, те само попитаха какво става вътре”, поясни тя и отрече да са чупили апаратура.
По-късно, близките на починалия мъж, признаха вината си. Това заяви пред bTV адвокатът им Аделина Натина. Натина заяви, че синовете му, които бяха арестувани, са били афектирани от смъртта на баща си. Предстои да им бъде повдигнато обвинение, най-вероятно за причиняване на лека телесна повреда на длъжностно лице по време на изпълнение на служебните му задължения. Извършителите се извиняват за случилото се.

 

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Отново мангали,мангали и мангали.Мислят си че дължавата и всичко в нея им е бащиния и е тяхна.Няма държава .Нема закони ,нема парламент ,нема полиция. До кога?????????????

Comments are closed.

Most Popular