Saturday, May 4, 2024
HomeРегионДупницаПодпали се шивашка фабрика в Дупница на метри от детска градина

Подпали се шивашка фабрика в Дупница на метри от детска градина

Пожар изпепели машини, платове, готова продукция и част от сградния фонд на една от най-големите шивашки фабрики в Дупница – „Мони Текстил”. Нанесените щети се оценяват на десетки хиляди левове. Огънят в подземния етаж на сградата е лумнал в късния следобед във вторник, разказват очевидци от квартала.

„Изведнъж се появи гъст черен дим. Тежка миризма на изгоряло се разнесе из цялата махала. От съседната сграда на детската градина започна да се вика и настъпи суматоха. Излязохме и видяхме, че всичко идва от старата част на фабриката, която преди това беше склад. Бързо дойдоха две коли на пожарната и направиха всичко възможно да локализират и угасят огъня. Добре, че не се разрасна и не тръгна към детска градина „Мечта”, защото щеше да стане страшно. Вътре още имаше деца”, разказа В. Ганчев, който живее на метри от фабриката. По негови думи възникването на пожара съвпаднало с времето, в което повечето родители прибират децата си от детското заведение. „Тук беше страшно, пожарни, коли, народ, учителки по двора тичат и бързат да предадат децата на семействата им. Стана задръстване, понеже входа и на фабриката, и на градината са откъм улица „Хаджи Димитър”. Колите не можеха да минават заради пожарните автомобили и стана голяма суматоха. Добре, че никой не пострада, но се вижда, че щетите са големи. Предишния ден докараха камиони със стока и цял ден разтоварваха, на другия ден се запали. Как се е случило не знаем, само чухме, че сигурно е станало нещо с тока, някаква машина се подпалила. Дали е така, единствено полицията може да каже”, допълваха разказа живеещи в съседните къщи.

По непотвърдена информация, във фабриката са изгорели машини, продукция и платове за близо 1 милион лева. Фирмата е имала имуществена застраховка. Рано сутринта полицейски автомобил беше отново на място. Дошлите на място работнички  бяха връщани на портала, а сградата на фабриката беше без електричество. Двора на цеха беше изпълнен с топове плат, вата,  празни пожарогасители и изгорели части. Миризма на изгорели кабели и текстил продължаваше да се усеща часове наред.

По данни на полицията, при пожара са унищожени поточна линия, машини за полиестерна вата, таван 300 кв. м, материали, готова продукция, дограма, ролки плат. Спасени са  останалата част от сградата и 500 ролки текстил. Причините за възникването на пожара се изясняват в рамките на образувано досъдебно производство в Районно управление-Дупница. Уведомен е дежурен прокурор.

Собственици на фабрика „Мони Текстил” са дупничаните  Емилия и Валентин Маноилови. Те притежават една от най-утвърдените марки за спално бельо и домашен текстил в страната. Разполагат с фирмени магазини или свои представителства в цялата страна. В зората на демокрацията семейството закупи бившата фабрика „Яко Доросиев“ в града. По-късно придоби и съседните имоти – бившият тютюнев склад и спортното игрище при Транспортна болница. През годините двамата са подпомагали не една и две благотворителни каузи, свързани с осигуряването на средства и спално бельо за болнични заведения, социални центрове, старчески домове и др. в целия регион.

RELATED ARTICLES

Most Popular