Thursday, May 9, 2024
HomeАктуално от днесПодписка в подкрепа на гражданската инициатива "Да спасим Кресненския пролом – в...

Подписка в подкрепа на гражданската инициатива “Да спасим Кресненския пролом – в памет на Боян Петров” ще бъде връчена на премиера

Подписите на стотици хора, подкрепили гражданската инициатива “Да спасим Кресненския пролом – в памет на Боян Петров”, ще бъдат връчени днес следобед на премиера Кирил Петков в сградата на Министерския съвет от 16:00 часа, съобщиха от Екологичното сдружение “За Земята”.

Искането, отправено към премиера, призовава бъдещата и последна отсечка на автомагистрала “Струма”, извън Кресненския пролом, да носи името на прочутия алпинист, биолог, изследовател и природозащитник Боян Петров. Инициативата започна през март съвместно с фестивала Дни на предизвикателствата.

Каузата за съхраняване на природата на Кресненския пролом и запазването му като трасе за активен туризъм, на чиято територия местните хора могат да предлагат своята храна и гостоприемство, беше завещана от Боян Петров, който дълги години беше сред инициаторите.

След близо 25 години дискусии и неизпълнени задължения, това е поредната гражданска инициатива за запазване на Кресненския пролом и построяване на последната отсечка на магистрала “Струма” извън него. През 2018 г. по време на европредседателството на България, европейската организация за петиции WeMove.eu връчи над 210 000 подписа на комисаря по околна среда Кармену Вела по време визита в София.

От екосдружението припомнят, че през 2008 г. беше избран вариантът въпросната отсечка да бъде изпълнена като “дълъг тунел”, но предишното правителство се отказа от него в нарушение на европейското и българското законодателство. Твърдението беше, че алтернативите “дълъг тунел” и “пълен източен вариант” са прекалено скъпи в сравнение с избрания полу-източен вариант. През 2019 г. Европейската комисия категорично отхвърли за финансиране вариантът – едната посока през дефилето, а другата – от изток, и посочи нарушения на европейски директиви, както и недостатъци на проекта.

Според природозащитниците, този вариант унищожава природата, застрашава живота на пътуващите и оставя региона без локален път, освен че става дума за високоскоростен път, а не за магистрала. Гражданската инициатива е символ на нова надежда, че настоящото правителство, както и Агенция “Пътна инфраструктура”, ще спазва европейското законодателство и ще предприемат необходимите законови действия./БТА

RELATED ARTICLES

Most Popular