Saturday, May 11, 2024
HomeРегионДупницаПожарът край Джерман унищожи около 100 дка сухи треви и храсти

Пожарът край Джерман унищожи около 100 дка сухи треви и храсти

Очевидци: Огънят е лумнал от светкавица, страшно беше

Пожар унищожи около 100 дка сухи треви и храсти в района на дупнишкото село Джерман и при мястото, отредено за депо. Огънят е причинен от мълния. Лумнал късно вечерта във вторник в резултат на влошаването на времето и появилите се светкавици и гръмотевици. „Към 22,30 часа преди бурята от гръмотевица се бе запалило Маноилово дере, близо до пътя за селата Блажиево и Грамаде. За около 20 минути пожарът се разрасна и са изгорели 100-тина декара сухи треви и храсти. Подадох сигнал и от пожарната бяха дошли да угасят пожара. Помогна им и дъждът, който заваля. За около половин час огънят е потушен. Иначе щеше да стане страшно. Можеше да пламне целият баир, както беше преди 4 години. На 200 м е автомагистрала „Струма”. Оттам минава и газопровод, което също не е за подценяване. Село Джерман е на 2 км по въздушна линия. Наистина можеше да стане много опасно”, обясни кметът на Джерман Ангел Цветков.

Огънят се е виждал и от Дупница. „Пламъците бяха огромни. Страшно беше. Не съм виждала такова нещо”, каза жена от жк „Дупница”, намиращ се в централната част на града.

Още 5 пожара са гасили екипи на РСПБЗН в Кюстендилска област. Пожарът в сухи треви и храсти, причинен поради небрежност в землището на с. Слокощица, е обхванал площ от 40 дка; пожарът в кв. „Изток” – животински пазар, е обхванал площ от 100 кв. м, причинен е поради небрежност; пожарът в сухи треви в с. Жиленци е причинен от късо съединение; пожарът в МПС – УАЗ, в с. Фролош е възникнал поради късо съединение, автомобилът е изгорял; пожарът, възникнал между селата  Бараково и Пороминово, е обхванал площ от 17 дка, горели са сухи треви, причинен е поради небрежност. Няма пострадали хора.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular