Thursday, May 2, 2024
HomeРегионКюстендилПожар във вход на блок се размина на метър от голям взрив...

Пожар във вход на блок се размина на метър от голям взрив в центъра на Кюстендил

  • Пожарникарите спряха пламъците, преди да стигнат газовата инсталация

 

Във вторник малко след 20 часа само бързата реакция на служителите на районните служби на пожарната в Кюстендил са предотвратили силна експлозия и огромно разрушение в центъра на областния град. Във входа на блока на улица „Демокрация“ 57 възниква пожар. На място пристигат пожарни екипи и успяват да локализират огъня, който въпреки намесата унищожил входната врата и електрическо табло, а от гъстия дим са опушени 600 кв. м стени. Само на метър от електрическото табло се намира газовата инсталация и за радост огънят не стига до там. Причините за възникването на този пожар изяснява РУ-Кюстендил, но не се изключва умисъл, съобщават от полицията.

Вдясно таблото, вляво газовата инсталация

Става въпрос за блок, който е на три етажа. В него има и офиси, а на партера има голям магазин и фирма. През улицата е сградата на НАП и огнеборци коментират, че при евентуално взривяване на газовата инсталация освен блока ще бъде засегната и сградата на данъчното.

Хора, живеещи в сградата, обаче подозират за пожара техен комшия от първия етаж. Той е с психични проблеми и живее сам. Подозренията са им, че той се е опитал да краде ток и нещо се е объркало. Живеещите в блока казват, че вече на няколко пъти са търсили за съдействие институциите.

Останки от изгорялото табло и инвалидната количка

„Само преди седмица подадохме сигнал срещу 23-годишния Иван Цветков. Пускали сме множество жалби и нищо. Момчето живее само на първия етаж в блока и доколкото ни е известно, той е освидетелстван, има биполярно разстройство. Настояваме за спешна намеса от страна на институциите, той е опасен за всички нас и за себе си. Получавали сме заплахи от него и се страхуваме  за живота си. Искаме сигурност и спокойствие“, коментират живеещи в блок №2 на улица „Демокрация“ и настояват за компетентна намеса, преди да се случи нещо много по-лошо и необратимо.

Разбира се, не всички са на това крайно мнение и се надяват разследващите органи да разберат какво или кой е причинил пожара и той да си поеме последствията. Във входа няма видеонаблюдение, което да бъде на разположение на разследващите органи.

След пожара във вторник входът остана без електричество. В късния следобед в сряда екипи на ЧЕЗ монтираха чисто ново табло и започнаха поетапно пускане на тока.

RELATED ARTICLES

Most Popular