Помощи за милиарди: как Германия подпомага хората и бизнеса в пандемията

По 1500 евро премия за персонала в германските болници

150 евро еднократен бонус за децата, данъчни облекчения, безвъзмездни помощи за фирми – в пандемията Германия помага на своите граждани с десетки милиарди. Ето по какви програми се отпускат помощи:

В Германия мнозина не спират да се оплакват: помощите не идват навреме, не се изплащат наведнъж, бюрократичните пречки са твърде много и още, и още. Същевременно това е най-големият пакет от помощи в историята на Федералната република: в пандемията от коронавирус държавата подпомага семействата и бизнеса с различни финансови инструменти. Става дума за безвъзмездна помощ, кредити и гаранции. Дотук Германия е предоставила подобни помощи на обща стойност от 80 милиарда евро, обяви министърът на икономиката Петер Алтмайер в края на януари. Към тази сума се прибавят и добавките за работниците и служителите, преминали заради пандемията на съкратено работно време, както и данъчните облекчения.

Помощи за всички: семейства, фирми, артисти

Основният инструмент, с който държавата подпомага фирмите, е т.нар. Überbrückingshilfe, един вид помощ за оцеляване. Те са предвидени основно за малките и средни предприятия, които са гръбнакът на германската икономика. С тези безвъзмездни помощи фирмите могат да покриват фиксираните си разходи – например за наем и ток. Условието: фирмите трябва да докажат определен спад на приходите. Ако през текущия месец оборотът на дадена фирма е спаднал с над 30 процента в сравнение със същия месец на предишната година, т.е. преди пандемията тя има право на тази помощ. За самонаетите, например хората на изкуството и културата, отделно има и т.нар. “помощ за ново начало”. Освен това държавата отпуска на самонаетите лица еднократна помощ до 5000 евро.

Големите компании пък биват подпомагани основно от Фонда за стабилизиране на германската икономика, който разполага с 600 милиарда евро. Тези помощи са предназначени най-вече за фирми, които играят важна роля за икономическия имидж на Германия или са особено важни за трудовия пазар. Фирмите, които преди началото на кризата са имали успешни бизнес планове, могат да кадидатстват за гаранции – за средства за производство или инвестиции. Гаранционните банки осигуряват това покритие за суми до 2,5 милиона евро. За по-големи суми – от 20 милиона евро нагоре – към механизма за даване на гаранции се включва и държавата.

Към лостовете, с които тя подпомага бизнеса, се отнасят също и редица данъчни облекчения като по-ниския ДДС, който важеше до края на 2020 година. Да не забравяме и помощите за преминалите на съкратено работно време. Те облекчават финансово много фирми, без да им се налага да освобождават работници или служители. Министерството на икономиката изчисли, че тези помощи ще струват на държавата 23 милиарда евро (по данни от края на януари 2021-ва).

През 2020-а на всички семействата с деца – независимо от финансовото им положение -беше изплатен т.нар. коронабонус за деца. През есента семействата получиха еднократно по 300 евро за всяко дете.

И още 7,5 милиарда за помощи

Късно в сряда вечерта (3 февруари) управляващата коалиция прие план с нови помощи в коронакризата. Одобрена беше програма от 7 точки. Една от тях – и тази година семействата ще получат коронабонус за деца – еднократно по 150 евро за дете. По 150 евро еднократно ще бъдат изплатени и на получаващите социална помощи – т.нар. Харц-4. За заетите в сферата на културата е предвиден нов пакет с помощи на обща стойност от 1 милиард евро. За ресторантите и кафенетата, които заради пандемията не могат да работят с клиенти и предлагат само храна за вкъщи, се удължава срокът, в който те плащат по-нисък (само 7%) данък добавена стойност – до края на 2022 година. Първоначално беше предвидено тази мярка да важи само до края на юни 2021-ва.

Новоприетият пакет от помощи възлиза общо на 7,5 милиарда евро, сочат изчисленията на двамата съпредседатели на Социалдемократическата партия Саскиа Ескен и Норберт Валтер-Борянс.

По 1500 евро премия за персонала в германските болници

По 1500 евро премия за персонала в над 1000 болници, включително за хигиенистите – това предвижда план на германския здравен министър Йенс Шпан. За целта германското правителство ще отпусне общо 450 милиона евро.

Предложение на здравния министър Йенс Шпан предвижда по 1500 евро премия за голяма част от хората, които работят в системата на общественото здравеопазване в Германия. Както съобщават медиите от групата „Функе“, германското правителство ще задели за целта общо 450 милиона евро. Премията ще се изплаща не само на медицинския персонал, но и на останалите хора, които работят в болниците – например на хигиенистите. Подобни премии бяха раздадени на медицинския персонал и през септември.

“Трудът на тези хора трябва да бъде възнаграден”

„Втората вълна на пандемията постави много болници и работещите там хора под още по-голямо напрежение“, се казва в становището на здравния министър Йенс Шпан. Поради това министърът смята, че самоотверженият труд на тези хора в помощ на пациентите с Ковид-19 трябва да бъде възнаграден с допълнителен финансов бонус.

Според проекта на министъра болниците трябва да изплатят тези премии до края на юни, като за разпределянето им ще решава всяко здравно заведение за себе си – най-вече в зависимост от това кои медицински кадри и други служители са били особено сериозно натоварени заради пандемията.

Премии за персонала в 1038 болници

Големите клиники с над 500 легла ще получават средства за премиите само ако са лекували повече от 50 пациенти с Ковид-19, докато за по-малките здравни заведения са достатъчни 20 случая. Според списъка на министър Шпан общо 1038 здравни заведения в Германия изпълняват условията за получаване на средства за премиите./Дойче веле