Saturday, May 4, 2024
HomeКриминалниПореден грабеж от непълнолетни в Перник

Пореден грабеж от непълнолетни в Перник

Най-често налаганите мерки са предупреждение и извинение на пострадалия

Непълнолетни ограбиха 47-годишна жена на ул. Търговска в Перник. Жената е подала сигнал в полицията като е заявила, че на 09 юни през нощта й е отнет портфейл, в който имало около 350 лева. По данни на потърпевшата извършителите употребили сила и я заплашили да не съобщава за случилото се в полицията.
След проведени незабавни опративно-издирвателни действия от криминалисти на Първо Районно управление са задържани трима перничани – 19-годишен и двама непълнолетни, чиято съпричастност към извършеното деяние е в процес на установяване. Пълнолетният е задържан за срок до 24 часа и е образувано досъдебно производство. Уведомена е прокуратурата и работата по случая продължава.
Само преди седмица двама непълнолетни от Перник ограбиха 81-годишна жена в района на пешеходен подлез в центъра на града. По информация на нейния внук, който подал сигнал на телефон 112 , нападателите и при този случай използвали сила и заплаха, за да отнемат дамската чанта на възрастната жена. В нея имало мобилен телефон, дребна сума пари, лична и дебитна карти. В резултат на предприетите незабавни оперативно-издирвателни действия бяха задържани двама тийнейджъри на 14 и 16-годишна възраст. Започнато бе бързо производство под надзора на прокуратурата.

По данни на полицията през 2022 год. над 170 малолетни и непълнолетни в Перник се водят на отчет в детските педагогически стаи за извършени от тях противообществени прояви и престъпления. Кражбите на имущество са най-разпространените престъпления, извършвани от лицата на възраст 8 -17 години. Извършители на кражби са 49 лица от всички малолетни и непълнолетни, преминали през детските педагогически стаи за извършени престъпления. През 2022 година местните комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в област Перник са образували 134 възпитателни дела, от които 101 са по предложения на органите на прокуратурата. Най-често налаганите възпитателни мерки са: предупреждение, задължаване да се извини на пострадалия и поставяне под възпитателен надзор на обществен възпитател.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular