Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионИхтиманПореден транш: Откриха група нелегални мигранти в камион до Ихтиман

Пореден транш: Откриха група нелегални мигранти в камион до Ихтиман

Превозното средство е било спряно за проверка на АМ „Тракия“ в посока София

Група нелегални мигранти е била открита в турски тежкотоварен камион на магистрала “Тракия”, съобщиха в неделя от МВР.

ТИР-ът, управляван от турски гражданин, е бил спрян за проверка в близост до пътен възел “Ихтиман” в посока София.

При нея полицейските екипи са открити 10 души без документи за самоличност.

Бежанците и шофьорът са задържани.

На мястото са били изпратени пет екипа на полицията.По случая тече разследване.

От началото на годината до 30 септември граничните полицаи са предотвратили над 158 000 опита на незаконни имигранти да влязат нелегално на територията на България, съобщиха от МВР преди дни.

За сравнение, през същия период на миналата година предотвратените опити са над 115 000.

Със 108% е увеличението на задържаните във вътрешността на страната през юни, юли, август и септември 2023 г.  – 8364 незаконни мигранти. През същия период на 2022 г. те са 4013, допълват от полицията.

При незаконно влизане в страната са задържани 1 242 граждани на трети страни. От МВР отбелязват, че продължава да се наблюдава устойчивост по отношение на националностите на задържаните нелегални мигранти. Преобладават тези от Близкия изток и Северна Африка. Най-много от задържаните са от  Сирия – 629, Мароко – 200, Афганистан – 199, Ирак – 80.

От 1 януари до 30 септември 2023 г. при опит за незаконно преминаване на границата на изход от страната са задържани 1 968 граждани на трети страни. Това са основно граждани на Афганистан, Сирия и Мароко, като 88 % от общия брой са задържани на българо-сръбската граница при опит за нелегално преминаване.

МВР съобщава още, че с 31% е нараснал броят на образуваните досъдебни производства срещу организатори на незаконна миграция, с 15%  повече са обвиняемите за тази престъпна дейност в сравнение с летните месеци на миналата година.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular