Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионДупницаПоскъпна агнешкото

Поскъпна агнешкото

 Великденската трапеза излиза минимум 100 лв.

С над 1 лв. е поскъпнало агнешкото месо в Дупница за 1 г., установи наша проверка. Докато миналата година преди Великден едно кило можеше да се купи за 14 лв., сега цените са от 15 нагоре. Различни в различните магазини, като стигат до 19 лв./кг. Въпреки това търсене има. А прогнозите са, че до края на седмицата цената ще се увеличи.

„Много се търси агнешкото. От това, което дойде сега, остана съвсем малко. Продадохме няколко агнета, като конкуренцията е много голяма. При нас цената не е повишавана. Агнешко се продава, откакто е отворен магазинът, и цените са си същите. Килограм бутче е 15,80, плешка – 14,80, комплект – 7,50,  главичка – 5 лв. Месото е от български производител. В момента килограм живо тегло е 7 лв., но се очаква да поскъпне”, каза продавачка в открития преди няколко месеца магазин за месо в района на Наковия мост.

„Българинът спазва традицията и за Великден купува агнешко”, категорична е и продавачката в магазина за месо до зеленчуковия пазар. Там имаше агнешка плешка – по 15,50/кг и увериха, че преди Великден цената няма да се увеличава.

Определено българското месо е предпочитано, категорични са и търговците, и потребителите.

Освен агнешко и дроб сарма, на този празник традицията повелява на трапезата да има и зелена салата. Великден без яйца, боядисани според обичая, е немислим. За десерт задължително се купува козунак, а в повечето случаи и сладки или курабии.

Колко ще струва трапезата?

Белите кокоши яйца са минимум 20 ст. бройката. Под тази цена трудно се намират, а иначе стигат и до 40 ст.

Предпочитана за Великден е зелената салата. Тя обаче има все по-голямата конкуренция на доматите, които изобилстват и в масовите магазини, и на зеленчуковия пазар.

Дни преди Великден на пазара марулите са 90 ст. за брой, репичките – 60 ст., а пресният лук – 70 ст. на връзка. Цената  на краставиците там е 1,80 лв./кг. Домати могат да се купят на цена от 1,80 до 4,80 лв. килото, в зависимост от вида – червени или розови, и качеството. Пресен картоф може да се намери и за 2,80 лв./кг, но и за повече от 4 лв. Празът, препоръчван от готвачите за вкусна дроб сарма, е 2,50 на кг. Цените се сменят непрекъснато, предупреди една от продавачките на зеленчуковия пазар, където клиентите са малко. „Всичко е по веригите. Тук няма хора”, посочи търговец с дългогодишен опит.

Цените на козунаците са много различни, има и по 2-2,20, 5-5,50, 5,70, 6, но и над 8,00 лв. Зависи дали са обикновени, или с ядки, стафиди, локум, шоколад, портокалови корички.

Големите чужди вериги, които в последните години откриха магазини в града, печелят клиенти с промоционални цени както на агнешкото и зеленчука, така и на козунаците.

Колкото видове сладки, толкова и цени. Пликче с курабийки може да се купи на цени от 1,60 до 2,00 лв. 

Груба сметка показва, че агнешка плешка и дроб сарма излиза 40-50 лв. Като добавим гарнитура, десерт, безалкохолно и някакъв алкохол, трапезата на големия християнски празник струва не по-малко от 100 лв.

Горе-долу толкова смятат да заделят за празника и хората, които се съгласиха да отговорят на въпроси, свързани с харчовете им за Великден.

„Ще купя малко месо, както е по традиция, козунаци и зеленчуци. Пенсията ми е 400 лв. и като си платя тока и водата, лекарствата, не остава много. Добре че е дъщерята, та ми помага. За празника съм приготвила 100-тина лева. Надявам се да ми стигнат”, каза Иванка Димова.

„Мисля, че със 150-160 лв. ще напазарувам. Чакаме децата и внучетата от София и ще се подготвим за празника”, лаконичен бе и Христо Йорданов.

Юлина КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular