Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаПотвърдени случаи на марсилска треска и коклюш лекуват в Дупница тази пролет

Потвърдени случаи на марсилска треска и коклюш лекуват в Дупница тази пролет

Регистрираха първият потвърден случай на марсилска треска за тази пролет в Дупница. Пациентът е лекуван в отделението по Инфекциозни болести на общинската болница „Св. Иван Рилски”. Пациентът е мъж, който е отговарял за поддръжката на тревни площи край хотел в Кюстендил. Освен това се е занимавал и със земеделска дейност на село. Мъжът не знае кога и къде точно кърлежът, който е причинител на инфекциозното заболяване се е впил в кожата му. Постъпва в отделението в средно тежко общо състояние с характерните симптоми за болестта – температура над 38,5  градуса, зачервяване на очи, гърло, шия.Той е бил с тежък обрив и типичното за заболяването петно, наречено tachie noire (черно петно и регионален лимфаденит).

„Мъжът постъпи с направление от личния лекар, който е от град Кюстендил. Беше фебрилен, с оплаквания от ставни болки, втрисане, отпадналост. Беше развил т.нар. кранио-фарингеалнен синдром. Откриваше се характерния първичен афект – tache noire. макуло-папулозен обрив, състоящ се от петна и пъпчици,  които се бяха разпространили по тялото му. Приложихме лечение с тетрациклинови антибиотици. Пациентът вече в добро общо състояние и го изписахме”, сподели д-р Десислава Жекова от отделението по Инфекциозни болести на общинската болница.

С идването на пролетта и затоплянето на времето случаите на ухапвания от кърлеж стават все по-чести. По тази причина д-р Жекова набляга на това хората да спазват препоръките на РЗИ за навременно обработване на тревните площи с нужните препарати. При разходки край паркове и полета, както и при работа по земеделските площи и пасища, да се носят подходящи обувки, чорапи и дълги панталони, които да бъдат подпъхнати в чорапите. Да се ползват репеленти преди излизане, а вечер при прибиране добре се да се вглеждат за кърлежи по кожата. При откриването им, специалистът съветва те да се отстраняват от медицинско лице.

Освен случаи на марсилска треска в отделението са лекувани и случаи на коклюш при деца. Заболелите от т.нар. „магарешка кашлица”  са деца от Бобов дол и Трекляно, които не са били ваксинирани. „Момчетата бяха насочени за болнично лечение от педиатър. Имало е и други случаи преди време, но те не са стигали до болнично лечение тук. Лекувани са от детските лекари, тъй като предимно те имат навика да насочват вниманието си към инфекцията. При възрастните често пъти заболяването не се диагностицира, а се лекува на общо основание. Заразяването става по въздушно-капков път”, разказа д-р Жекова.

Кашлицата, която може да продължи повече от 2-3 месеца се причинява от бактерията Bordetela pertusis. Заради продължителността я наричат още 100-дневна кашлица. „Въпреки шума около коклюша, заболяването не е нещо нетипично за нашите ширини. Въпросът е, че със стечение на времето, антителата у човека намаляват и така става заразяването. При посочените случаи обаче и двете деца не бяха ваксинирани. Те вече са в добро състояние и са при близките си ”, уточни специалистът.

RELATED ARTICLES

Most Popular