Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионДупницаМОСВ започва спешна проверка на сечта в Дупница по сигнал на депутата...

МОСВ започва спешна проверка на сечта в Дупница по сигнал на депутата от ГЕРБ-СДС Радослава Чеканска

Установяват законността по изсичането на дървесни видове в общината

 

Министърът на околната среда и водите Петър Димитров разпореди спешна проверка на сечта в Дупница.  Ще се изясняват обстоятелствата около рязането на различни дървесни видове  на  площад „Свобода”,  парк „Рила”, както и други зелени пространства на територията на общината. Това се случва след подаден сигнал от народния представител от ГЕРБ-СДС Радослава Чеканска.

Служебният министър ще проверява дали са спазени всички законови процедури, свързани с изсичането на 13 дървета в централната градска част , неустановен брой различни дървесни видове в парк „Рила”, както и при всички зелени площи на територията на града, за които има данни за сеч.

Ще се изясняват още обстоятелствата около това дали е извършено обследване на дървесните видове от компетентна комисия, вкл. еколог, инженер-лесовъд, ландшафтен архитект и др. специалисти, преди да се пристъпи към тяхното отсичане.

В сигнала си до служебния министър депутатката от ГЕРБ –СДС е настояла и за проверка, свързана с изпълнението на проект на община Дупница в партньорство с община Крива Паланка, по приоритет 1 – “По-зелен граничен регион“ на програмата Интеррег.

Проверката на министър Петър Димитров ще засегне също и щекотливия въпрос, свързан с това има ли изготвен в действителност ланшафтен проект и включва ли той изсичането на здрави дървесни видове на площад „Свобода” в Дупница, във връзка с изпълнението на проект за Трансгранично сътрудничество, както и съгласувани ли са действията по изпълнението на проекта с Общински съвет – Дупница.

Припомняме, че депутатът от ГЕРБ-СДС Радослава Чеканска бе сред първите, които остро осъдиха действията на градоначалника Първан Дангов при сечта в центъра на Дупница. Своето възмущение от случващото се изразиха председателят на Общинския съвет  Костадин Костадинов, съветниците Гичка Михайлова, Йордан Йорданов, Слав Мантарков, бившият зам.-кмет на Дупница Крум Милев и др.

От площад „Свобода”  Костадинов подаде сигнал в полицията. По случая бе образувано досъдебно производство, като случаят е докладван на прокуратурата. В държавното обвинение са постъпили и други сигнали свързани със сечта в Дупница. Подадени бяха сигнали и към РИОСВ.

В понеделник под прозорците на властта граждани и представители на политически партии протестираха срещу действията на градоначалника, обвинявайки го в самоуправство и беззаконие.

RELATED ARTICLES

Most Popular