Saturday, May 4, 2024
HomeАктуално от днесПочетен караул посрещна царското семейство в Рилския манастир

Почетен караул посрещна царското семейство в Рилския манастир

При засилено полицейско присъствие отбелязаха 80-годишнината от кончината на Цар Борис III

 

Почетна гвардейска стража посрещна членовете на царското семейство в Рилския манастир, където бе отслужена Заупокойна архиерейска Света Литургия по повод на 80-годишнината от кончината на Цар Борис III. След литургията в храма на Рилската света обител се състоя и панихида. Служиха игуменът на манастира Адрианополския епископ Евлогий, както и трима митрополити – Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Видинския митрополит Даниил и Неврокопския митрополит Серафим.

На литургията присъстваха Симеон Сакскобурготски, придружаван от съпругата си Маргарита, синът им княз Константин-Асен, придружаван от съпругата му Мария, както и княз Борис Търновски. Неочаквано княгиня Калина и съпруга й Китин Муньос също присъстваха. С тях беше и синът им Симеон-Хасан . Събитието премина при засилено полицейско присъствие и мерки за сигурност.

“Поради 90-тия рожден ден на съпруга на Княгиня Мария-Луиза – Бронислав Хробок, който е на 27 август 2023 г., членовете на семейството на Княгинята няма да могат да дойдат в България. За първи път те ще се съберат в САЩ за отбелязване на годишнината и то в пълен състав-деца, внуци и правнуци”, съобщиха по-рано от семейството на своята интернет страница.

На 28 август 2023 г. се навършиха 80 г. от кончината на цар Борис III (1894-1943). Първоначално той е погребан на 5 септември в Рилския манастир. След 9 септември 1944 г. по нареждане на комунистическата власт тялото му е ексхумирано и препогребано в малък параклис в парка на двореца “Врана”. Няколко години по-късно гробът е унищожен. След 10 ноември 1989 г. парламентарна комисия ръководи издирването на тленните останки на царя, но е открито само сърцето му, което се намира на гробното място в парка на двореца “Врана”. То е препогребано на мястото на възстановения гроб в Рилския манастир през 1993 г.

С военен ритуал с поднасяне на венци и цветя пред паметника на цар Борис III във Варна също бе почетена 80-годишнината от кончината му. Заупокойна молитва отслужиха свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия.

Паметникът на Борис III във Варна е поставен през 1995 г. от федерация “Царство България”.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular