Saturday, May 4, 2024
HomeРегионКюстендилПочетоха св. Йоаким Осоговски в Кутугерския манастир

Почетоха св. Йоаким Осоговски в Кутугерския манастир

Димитър Стоянов и семейството му раздадоха курбан за здраве

Св. литургия в памет на св. Йоаким Осоговски – един от великите български подвижници и отшелници, бе отслужена в Кутугерския манастир “Св. Йоаким Осоговски”, който се намира в историко-географската област Каменица, на 20 км от Кюстендил.

Св. литургия бе отслужена от архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, в съслужение с иконом Генади Генадиев, и.д. игумен на манастира и дякон Мирослав Костов.

По време на утренята на клироса пяха протодякон Александър Нешев, служащ в Патриаршеския храм-паметник “Св. Александър Невски”, и иподякон Милко.

По време на св. литургия пяха Елена Генадиева, диригент на смесения хор при храма “Св. вмчк Димитър Солунски”, гр. Кюстендил, и хористът Петко.

Молитвено участие в службата взе кметът на община Кюстендил Петър Паунов със семейството си, както и много християни, дошли да почетат паметта на българския покровител и празника на манастира.

След св. литургия бе извършено водоосвещение и осветен курбан за здраве, принесен от Димитър Стоянов и семейството му, дарители на манастира.

Според преданията някога в землището на селото е имало три манастира. Един от тях е известният днес Кутугерски манастир, който е бил най-голям измежду трите. По устни свидетелства вторият бил някъде в Средна махала, а третият в Йовчова махала, в местността Телебушица, но от тях днес няма никакви видими белези, освен манастирския път, който ги свързвал и водел до Осоговския манастир „Св. Йоаким Осоговски”.

Кога точно е бил основан Кутугерският манастир, не е известно. Знае се, че храмът е построен през 1895 г. от майстор Стоимен от село Дождевица, на мястото на стария манастирски храм.

Храмът представлява еднокорабна едноабсидна постройка, от запад четири дървени стълба поддържат дървена аркада. Градежът е от камъни и кал. Иконостасът датира от 1905 г., като иконите са рисувани от живописеца Евстатий Попдимитров от село Осой, сега в Република Северна Македония.

Манастирът в Кутугерци е съществувал до 1913 г., но след това бива занемарен и дълго време тъне в запустение и забрава до намирането му от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай (тогава Знеполски епископ и викарий на блажено починалия Софийски митрополит и Български патриарх Максим) и Росен Стоичков Дончев (сега Доростолски митрополит Яков). Намерената манастирска църква е била в руини, обрасли с дървета и храсти. Между голите стени е намерена оцеляла през десетилетията, непокътната, храмовата икона на свети Йоаким Осоговски.

Храмът е възстановен с усилията на митрополит Яков и с помощта и дарителството на Димитър Стоянов, родом от Велко Търново, но живеещ в Кюстендил. За първи път след много години на 16.08.2009 г. архимандрит Григорий, протосингел на Софийска митрополия (сега Врачански митрополит), след като извършва чина Обновление на храма, отслужва празнична света литургия.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular