Friday, May 3, 2024
HomeСкоростиПояви се нов автомобилен алианс

Появи се нов автомобилен алианс

Volvo, Polestar, Lotus и Jaguar Land Rover (JLR) ще разработват съвместно батерии за електрически превозни средства

 

Четири големи автомобилни производителя обединиха сили в нов съюз. Той включва марките Volvo, Polestar и Lotus, принадлежащи на холдинга Geely, както и компанията Jaguar Land Rover (JLR). Компаниите ще търсят съвместно решения в областта на попълването на електрическите автомобили и разработването на нов стандарт за зареждане за премиум и луксозни модели, който ще стане алтернатива на северноамериканския стандарт NACS, въведен от Tesla.

Създаването на нов алианс беше обявено по време на специализирана конференция, проведена в Китай. Асоциацията, включваща Polestar, Volvo, Lotus и Jaguar Land Rover, се нарича Shanchong (Swift Charge или „бързо зареждане“). В същото време Китайската асоциация за леки автомобили (CPCA) обяви, че от 1 декември до 17 декември продажбите на електрически превозни средства в Китай почти са достигнали милион (942 хиляди единици). Това е с 11 на сто повече в сравнение със същия период на миналата година.

Логично е производителите на автомобили, присъстващи на китайския пазар, да обединят усилията си, за да развият електрическия транспорт и инфраструктура за него. Така през ноември Mercedes-Benz Group China и BMW-Brilliance Automotive обявиха стратегическо партньорство в областта на зарядните станции. Те възнамеряват съвместно да създадат мрежа от първокласни зарядни станции в страната.

Що се отнася до стандарта за зареждане, Tesla досега се е доказала, че е по-забележима от другите в тази област. Американският автомобилен производител предложи американския стандарт за зареждане в Северна Америка (NACS), който не само Ford и General Motors, но и американските подразделения на Volkswagen Group, Mercedes-Benz, BMW Group, Toyota, Nissan, Subaru, както и вече споменатите JLR вече се съгласиха да преминат към него./ fakti.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular