Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупницаПо повод Седмицата на гората: В училището в Крайници откриват горски разсадник и...

По повод Седмицата на гората: В училището в Крайници откриват горски разсадник и класна стая на открито

Горски разсадник и класна стая на открито са обособени в двора на училището в дупнишкото село Крайници, съобщиха от ЮЗДП-Благоевград. Училищният горски разсадник заема площ от близо 3 ара, където са разположени лехи със засети семена и с 2- и 3-годишни фиданки черен бор, дъб и цер. Предстои и засяване на алеи с цветни храсти, туя и други видове, подходящи за озеленяване. Импровизираната класна стая е под дървета, разполага с черна дъска и трупчета за сядане.

Дейностите за създаване на разсадника в ОУ „Христо Ботев” стартираха миналата година. Децата ще могат да произвеждат и даряват фиданки за другите учебни заведения и детските градини в общината. Горските и учителите ще покажат на учениците на практика колко много грижи са необходими за израстването на едно дърво и създаването на устойчива екосистема. Целта е младото поколение да бъде възпитано в любов към природата и да се научи да я пази.


„Всички знаем, че са необходими грижите на няколко поколения, за да се отгледа дърво и да се създаде устойчива екосистема. Затова включваме децата в тази инициатива. Такава е и политиката на ръководството на ЮЗДП – за директна връзка с децата. Миналата година се ангажирахме да включим учениците в кампанията по залесяване. В същото време има недостиг на фиданки, а училището в Крайници е с доста голям двор и огромни възможности да се направят лехи. Така се договорихме с директорката на училището и започнахме подготвителните дейности. По случай Седмица на гората на 28 март официално откриваме разсадника и импровизираната класна стая”, обясни директорът на Държавно горско стопанство-Дупница инж. Пламен Поюков. Той подчерта, че инвестициите по проекта не са сериозни – всичко е постигнато с труда на работници на лесничейството, учениците и техните ръководства.

RELATED ARTICLES

Most Popular