Friday, May 3, 2024
HomeРегионКюстендилПо 7 преписки са се самосезирали прокурорите от Кюстендил през 2021 г.

По 7 преписки са се самосезирали прокурорите от Кюстендил през 2021 г.

Покурорите от района на ОП – гр. Кюстендил са работили общо по 7 преписки, образувани след самосезиране от прокурор през 2021 г. /при 7 за 2020 г. и 16 за 2019 г./. От тях 1 брой преписка е решена с образуване на ДП /РП – гр. Кюстендил – 1 брой/. Наблюдавано е общо 1 ДП, образувано след самосезиране и 1 ДП е внесено в съда с прокурорски акт от РП – гр. Кюстендил, по което е осъдено 1 лице с влязъл в сила съдебен акт, става ясно от доклад на съдебната институция.

Извършени са лични проверки от прокурор по общо 13 броя преписки /при 13 бр.аяза 2020 г. и 24 бр. за 2019 г./. От тях решени с образуване на ДП са 2 на РП – гр. Кюстендил, а с отказ – 7 брой преписки на РП – гр. Кюстендил. Всичките лични проверки са приключили в законовия срок по чл. 145, ал. 2 от ЗСВ.

През същия период е работено общо по 16 преписки и 16 досъдебни производства, образувани по сигнали на контролните органи и материали /при 37 за 2020 г. и 53 броя за 2019 г./.

От тях няма образувани преписки по сигнали на Сметна палата, Дирекция за национален строителен контрол, Агенция за следприватизационен контрол и АДФИ.

По сигнали на контролните органи са както следва: – По сигнал на Агенция Митници са наблюдавани 2 броя преписки, от които няма образувани досъдебни производства. Наблюдавани са 4 досъдебни производства. Внесени в съда са 3 прокурорски акта, по които е осъдено с влязло в сила съдебен акт 1 лице.

По сигнали на НАП са наблюдавани 14 преписки, като са образувани 12 досъдебни производства. Наблюдавани ДП са 12. Внесени в съда са 2 прокурорски актове и осъдени 2 лица с влязъл в сила съдебен акт. По материали изпратени от други органи са както следва:

По материали на ДАНС са наблюдавани 2 преписки, като е наблюдавано 1 ДП.

Няма внесени прокурорски актове в съда, респ. осъдени лица;

По материали на Дирекция „Вътрешна сигурност“ – МВР са наблюдавани 12  преписки.

Преписките, решени с образуване на ДП са 2 бр. Наблюдаваните ДП са 2 броя Няма внесени прокурорски актове в съда, респ. осъдени лица

„ Следва да се отчете леко намаляване активността за отчетния период на контролните органи в сравнение с предходните две години, и най-вече тези на НАП. Това се дължи на занижен и неритмичен контрол на извършваните проверки на данъчно задължени физически и юридически лица, като при констатирани нарушения не са били окомплектовани преписки и не са били изпращане по компетентност на съответните прокуратури. Тук следва да се отбележи, че е запазена активността на РП – гр. Кюстендил при извършване на лични проверки – общо 13 броя при 13 за 18 2020 г. и 24 броя за 2019 г.

Налице е и запазване на активността на Районна прокуратура –Кюстендил по отношение случаите на самосезиране като за отчетния период прокурорите са работили общо по 7 броя преписки в сравнение с 2020 г., когато са били 7 бр. и 2019 г., когато са били 16 броя, се посочва още в доклада на ОП Кюстендил.

RELATED ARTICLES

Most Popular