Saturday, May 4, 2024
HomeРегионБлагоевградСъдят двама македонци, спипани с дрога за 122 000 лева на митнически...

Съдят двама македонци, спипани с дрога за 122 000 лева на митнически пункт Логодаж

Наркотрафиктанти на 30 килограма марихуана през Митнически пункт Логодаж са предадени на съд. На подсъдимата скамейка застават М.Р. и В.И., привлечени към наказателна отговорност за извършено от тях в съучастие престъпление.

На 17.11.2021 г. гражданите на Северна Македония М.Р. (на 25 години) и В.И. (на 19 години) пристигнали на Митнически пункт Логодаж с лек автомобил, марка „Пежо“. При проверка заявили, че пътуват за Турция с цел пазаруване и нямат нищо за деклариране.

При преглед на автомобила били забелязани следи от скорошна манипулация върху шините, с които е закрепена газовата бутилка на колата в багажника – развиване на болтовете. Освен това задната седалка на автомобила била много твърда при натиск.

Превозното средство било отклонено за щателна митническа проверка. При демонтиране на задната седалка били намерени 6 прозрачни найлонови пликове, съдържащи зелена растителна маса с характерния мирис на марихуана.

На различни места в автомобила – в подкалниците, резервната гума, в газовата бутилка, в задната седалка в купето на автомобила, в двигателния отсек под чистачките и пред предното стъкло, са били укрити 61 броя пакети. Всички те съдържали суха зелена на цвят растителна маса. Теглото на пакетите варирало от 240 до 1095 грама.

Експертизите доказали, че в пакетите има канабис. Общото тегло на предмета на престъплението е 30 622 грама, чиято стойност е 122 488 лева, съгласно Постановление на МС за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството.

В хода на разследването са установени изменения в целостта на заводските части на автомобила – изрязване на високо еластичния дунапрен от вътрешността на задната седалка, с което са оформени кухини, разрязване на резервната гума и отстраняване на парчета от нея. Констатирана е механична намеса – отрязано парче от резервоара за газ за изграждане на тайник.

Престъпното деяние – контрабандата на наркотичното вещество, е било довършено от М.Р. и В.И., тъй като е налице обективното му пренасяне през държавната граница на страната.

Предстои делото срещу двамата обвиняеми да продължи в съда. Понастоящем те са с мерки за неотклонение „задържане под стража“.

RELATED ARTICLES

Most Popular