Thursday, May 9, 2024
HomeНовиниБългарияПравителството обвини прокуратурата в опит за намеса в работата му

Правителството обвини прокуратурата в опит за намеса в работата му

Говорителят на служебния кабинет изрази опасения за война между институциите

Прокуратурата прави опити открито да се меси в работата на изпълнителната власт, обяви в позиция говорителят на служебния кабинет Антон Кутев.

Повод за официалната позиция са действията на прокуратурата и разпитите на назначените нови началници на ГДБОП, ДАНС, „Технически операции“, а снощи е извикан и Ангел Папалезов от националната полиция, като е направен обиск и жилището му е претърсено, без преди това да му е повдигнато обвинение.

„Както знаем, на разпит бяха извикани новият директор на БОП – точно два дни след като беше назначен. Новият председател на ДАНС – на следващия ден, след като беше назначен. Заместник-председателят на ДАТО беше извикан броени дни след назначаването на министъра на вътрешните работи. Снощи беше привикан и служителят на Главна дирекция „Национална полиция” г-н Ангел Папалезов, като му бяха направени личен обиск и претърсване в жилището му, без преди това да му е повдигнато обвинение. Той е бил разпитван и като свидетел“, изтъкна Антон Кутев.

„Виждаме как след президентската институция прокуратурата влиза със сила и в МВР, което заплашва да прерасне в открита война на институциите“, каза Кутев.

„В период на служебно правителство, когато законодателната власт не работи, виждаме опити прокуратурата открито да се меси в работата на изпълнителната власт“, каза още Кутев.

„Ние подкрепяме всички усилия да се преследват виновните според закона, но сме разтревожени от опитите да се сплашват ключови служители на службите за сигурност, както и да се забавят или осуетяват проверки в системата на вътрешните работи.

Призоваваме всички институции да проявят разум и да работят единствено за издигане на държавността и правовия ред в България“, заключи Антон Кутев./БНР

 

RELATED ARTICLES

Most Popular