Thursday, May 2, 2024
HomeАктуално от днесПравославната църква отбелязва Акатистова събота

Православната църква отбелязва Акатистова събота

На 20 април 2024 година в храмовете на територията на град Дупница ще бъде отслужена Света Литургия.

В храм „Покров на Пресвета Богородица” ще се чества празника и ще се изнесе за поклонение  чудотворната икона “Св. Богородица – Златна ябълка”. Предстоятелят на храма отец Добри Добрев и отец Костадин Бошняков ще отслужат от 8,00 часа Божествена Света Литургия, а от 10,30 ще бъде прочетен Акатист към Света Богородица – Златна ябълка.

Ще бъдат осветени ябълки, които ще бъдат раздадени на миряните за здраве и благословение.

Празникът „Златна ябълка” е възпоминание на чудотворната икона „Пресвета Богородица- Благодатна” в село Горни Воден. Чества се на петата събота от Великия пост. Това е местен празник, който е свързан с чудото, станало през 1765 г. Това събитие е описано в „Синаксар за златната ябълка” от Ананий Клинис, който тогава е бил игумен на манастира „Св. Кирик и Юлита”. Ето какво пише той:

„В този ден, петата събота на Великия пост, православните отдават акатистна похвала на пресветата, пречиста, преблагословена Владичица наша Богородица и Приснодева Мария, възпоменание на светата чудотворна икона на Пресвета Богородица, наречена „Благодатна”, която се намира в свещения стар храм в село Воден. Чрез тая света и чудотворна икона Пресветата Майка, изпросвайки от Христа, ни дарява безбройни благодатни изцеления на телесни и душевни недъзи.

Възпоминава се чудото с неплодната жена, която, като беше закъсняла за празника на благодатната Богородица Дева Мария поради дългия път, не можа да получи благословен хляб и като счете това за лош знак, ридаеше и се окайваше за своята неплодност. А йереят, като чу плача и риданията на жената, много се натъжи. И като не намери и троха, останала от благословения хляб, разбирайки причината за мъката на жената, смут обхвана душата му. Видя тогава старецът (йереят) една ябълка, оставена в дар пред светата, чудотворна икона „Благодатна Богородица Дева”, взе я и я даде на жената (неплодната) като благословение, а тя, като прие ябълката с гореща вяра, се успокои. И не след много време жената се оказа трудна. Като се роди рожбата й, от вяра и благодарност към Божията Майка тя употреби много средства и богато украси светата икона, като даде да изковат една златна ябълка и я дари за спомен на Великата благодат.”

Оттогава възниква традицията чудотворната икона на Божията Майка да се обкичва с венци от ябълки още от Първия петъчен Акатист на Великия пост, когато се чете първата статия от Богородичния акатист. Те прeстояват на чудотворната икона до празника, т. е. 5 седмици, и след прочитането на последния – Пети акатист, се раздават на безплодните жени, за да се сдобият с рожба.

Много са чудесата, извършени от Божията Майка пред тази нейна чудотворна икона през вековете.

Едно от тези събития възрастните хора в село Горни Воден още помнят. То е свързано с царското семейство. Княгиня Евдокия, сестрата на цар Борис, преспива в храма през 1934 г. и оздравява от дълго мъчеща я болест. За благодарност царят дарява на храма мрамор, с който облицоват пода. Дарява и едно златно енголпие на чудотворната икона, чрез която Майката Божия продължава и сега да твори чудеса и да дарява рожби на загубилите надежда бездетни родители.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular