Thursday, May 2, 2024
HomeАктуално от днесДве бебета от Кюстендил починаха след заразяване с коклюш

Две бебета от Кюстендил починаха след заразяване с коклюш

Първи смъртни случаи след заболяване с коклюш у нас от началото на годината. Две едномесечни бебета от Кюстендил са се заразили и не са успели да преборят болестта, съобщи за NOVA главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Те са в предимунизационна възраст, уточни той. Под лекарско наблюдения са всички, които са били контактни с починалите бебета. Децата не са били контактни едно с други, нито техните близки. Живеели в един и същ квартал.

Министерството на здравеопазването отчита ръст в заболеваемостта от коклюш, обяви в МС ресорният служебен министър Галя Кондева. До този момент в страната са регистрирани 205 случая, заяви тя. „Изпратили сме писма до Районните здравни инспекции и до Българския лекарски съюз с искане общопрактикуващите лекари да направят преглед на извършените имунизации и реимунизации на децата от техните листи. МЗ, НЗОК и ИА „Медицински надзор” ще анализират данните.

От вчера сме дали указания за необходимата лабораторна диагностика”, каза още Кондева. Доц. Кунчев призна, че случилото се не е изненада за здравните власти. Причината – от началото на 2023 г. в Европа е започнало покачване на заболеваемостта от коклюш. Според официалните данни най-засегнати са децата и младежи на възраст между 10 и 19 години. Между 3 и 8% са засегнатите бебетa до 1-годишна възраст. „Ако разпространението продължи, ще говорим за национална епидемия”, призна главният държавен здравен инспектор.

RELATED ARTICLES

Most Popular