Thursday, May 2, 2024
HomeОживлениеПразник в памет на Гюрга Пинджурова събра стотици певци и танцьори в...

Празник в памет на Гюрга Пинджурова събра стотици певци и танцьори в Трън

Над 400 участници от 13 общини и четири области се представиха във фолклорния фестивал “С песните на Гюрга Пинджурова, оти от Трън по-убавонема”.

Проявата се проведе на откритата сцена пред читалището в пограничния град. Събитието бе по инициатива и с подкрепата на кмета на Трън Цветислава Цветкова. Сред гостите на празника беше областният управител Людмил Веселинов, който поздрави участниците в него за таланта, упоритостта и стремежа им да запазят българския фолклор. Веселинов подчерта, че Гюрга Пинджурова се е превърнала в символ на Трън и гордост за област Перник.

В близо шестчасовата програма на фестивала се изявявиха общо 27 танцови и певчески формации, както и голям брой индивидуални изпълнители – певци и разказвачи. Събитието завърши със специален спектакъл с участието на танцов ансамбъл “Гайтан” и ФТ “Пиринско тройче” от с. Първомай, община Петрич.

Най-малкият участник във фестивала “С песните на Гюрга Пинджурова, оти от Трън по-убавонема” Бе 4-годишната Мария Кирилова от музикална школа “Хармония” към Народно читалище “Елин Пелин – 1903” – Перник. Тя изпълни песента “Омиле ми, Ягодо” на Гюрга Пинджурова и получи специална награда от кмета на Трън. Осемдесет и една годишната Елена Денкова от Народно читалище “Г. С. Раковски”,гр. София, бе удостоена с приза “Най-възрастен участник” в проявата.

Тази година се навършиха 128 г. от рождението на именитата народна певица Гюрга Пинджурова. Преди четири години трънчани издигнаха паметник в нейна чест.

Снимки  – Красимира Димчева

RELATED ARTICLES

Most Popular