Thursday, May 2, 2024
HomeРегионПетричПревозвачи блокираха ГКПП „Кулата”

Превозвачи блокираха ГКПП „Кулата”

Гневни превозвачи блокираха по обед на 8 март за 30 минути ГКПП „Кулата” заради постоянните опашки по българо-гръцката граница. На място протестиращите съчиниха петиция с три искания, която нямаше на кого да връчат, защото протестът им бил необявен. След намесата на полицията и най-вече заради излелия се пороен дъжд блокадата бе вдигната към 12,30 ч.

Малко преди 12 ч. събралите се 50-ина превозвачи спряха идващ откъм с. Кулата ТИР МАН и заставайки пред него, не му позволиха да продължи. Така товарният автомобил препречи и двете платна – вход и изход – Гърция.

След 10-ина минути пристигна патрул на Гранична полиция, който съдействаше на леките автомобили, идващи и отиващи към Гърция, да преминат буквално през иглени уши заради блокадата.

Преди блокадата опашката от ТИР-ове пред ГКПП бе 1 километър, след това нарасна двойно само за 30 минути.

Превозвачите се оплакаха от мудната работа на митническите власти на ГКПП „Кулата-Промахон” и постоянните опашки, които се образуват от години и нищо не се променя.

„За 24 часа китайците построиха болница,тук месеци наред едно трасе ремонтират, докога?”, питаха протестиращите.

„Спим и ядем в кабините, ходим на тоалетна зад мантинелата, в цяла Европа сме пътували, такова нещо като тук няма никъде, тия на кантарите дремят, не искаме да плащаме тол такси за скапания асфалт, няма ние да купуваме къщи в България и чужбина на управляващите”, казваха още протестиращите, които заявиха, че търпението им вече свърши.

Те допълниха, че протестът им не е обявен, защото ако бе, тук щеше да е пълно с жандармерия.

Венцислав Андреев пък разказа как синът му и той са били удряни с палка от граничен служител заради това, че свирели с клаксоните на опашката пред ГКПП-то.

Протестиращите сътвориха петиция с три искания: обособяване на отделно трасе за празните автомобили, връщане на гишето за тол такси на самата граница, както и монитор, на който да наблюдават меренето на кантарите.

Петицията нямаше на кого да бъде връчена, тъй като разговарящият с протестиращите бе цивилен служител на Гранична полиция, който обясни, че исканията им касаят митниците. /БГНЕС

 

RELATED ARTICLES

Most Popular