Saturday, May 4, 2024
HomeНовиниБългарияЧетирима българи са заразени с коронавирус

Четирима българи са заразени с коронавирус

  • Двама в Плевен и двама в Габрово


В първите минути на неделния ден на извънреден брифинг в Министерския съвет от Оперативния щаб обявиха, че 75-годишна жена от Габрово и 27-годишен мъж от Плевен са заразени с COVID-19.

Пробите им за коронавирус са взети в двете местни болници.

Тестовете, направени в Националната референтна лаборатория, са потвърдили положителните резултати на обявените в полунощ двама пациенти. Те обаче са разболели още двама души – още една жена, медицинско лице от персонала, лекувал пенсионерката от Габрово, и пациент от белодробното отделение в Плевен, който е бил в досег с първия открит болен там.

“Тече дезинфекция на самите отделения, няма основание за паника. Пациентите са открити вече в оздравяващия им период”, каза ген. Мутафчийски.

“Всички, които са контактували с новите два положителни случаи, ще бъдат издирени и ще им бъдат направени проби. Искам да призова медиите да не настъпват в личното пространство на тези хора. Те не са прокажени. Сега е огромен приоритет да намерим нулевия пациент”, призова генерал Мутафчийски.

„Разширяваме и кръга на контактните лица, така че да се опитаме да открием откъде идва заразата. Развитието на ситуацията в България повтаря почти на 100% това в доста европейски страни”, коментира от своя страна държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

На брифинг в 17 часа на 8 март ръководителят на Националния кризисен щаб проф. Венцислав Мутафчийски съобщи, че няма нови потвърдени случаи на коронавирус у нас на този етап.

“Не, няма положителни резултати. 14-те проби от Военномедицинската академия са отрицателни. Останалите лаборатории все още работят. До утре ще има данни от Националната лаборатория, защото пробите все още са на път към Националната лаборатория“, каза проф. Венцислав Мутафчийски и допълни:

“Голям е броят на контактните лица, които се изследват във връзка със случаите в Габрово. Там броят на контактните лица, които подлежат на изследване, е 140“.

“В Плевен все още няма окончателен брой на контактните лица, така че когато има такава информация, ще уведомим“, поясни още Мутафчийски.

“Във връзка с капацитета на лабораториите не мога да гарантирам, че през нощта ще има някаква допълнителна информация. Най-вероятно това ще бъде в рамките на утрешния ден.

Проф. Венцислав Мутафчийски обясни още:

“Всъщност има поголовен скрининг на персонала, който е бил в болницата, които нямат никакви симптоми. Също така и контактните лица, които са в личен план към двамата заразени. Версията за нулевия пациент, който е влязъл от Гърция, отпадна почти веднага, след като беше изказана, така че няма развитие по тази тема. Когато имаме от референтна лаборатория потвърждения, въпреки че ние ги потвърдихме N пъти, ще информираме“.

Премиерът призова да няма паника и презапасяване с храни

Премиерът Бойко Борисов призова да няма паника и презапасяване с храни в началото на извънредното заседание на правителството, свързано с 4-те доказани случая на коронавируса у нас в Плевен и Габрово.

Големите вериги магазини имат достатъчно, държат запаси за по 30 дни напред. Няма смисъл хората да се запасяват с храни и т.н., това само създава паника и тягостно настроение, каза министър-председателят.

Личната самодисциплина в ситуацията е много важна. Нека хората да изчакат да не се събират, да минат тези седмици, трябва да си помогнем сами. Призовавам нашите сънародници да покажем, че нищо не ни плаши и че сме самодисциплинирани, добави той.

Борисов и увери, че българските власти са взели и продължават да вземат всички необходими мерки за овладяване на ситуацията с коронавируса.

„Максимално се опитваме да ограничим вируса. Ние считаме, че единият нулев пациент е дошъл от Гърция. Имаме още около четири хиляди новоплатени теста плюс близо три хиляди, които имаме и считаме, че са абсолютно достатъчни“, каза той.

Пред болниците ще има патрул, просто за да има кой да предупреди, ако има свиждания, да им каже, че това би било лошо за последствията, това значи карантинен период и т.н., добави Борисов.

Отменят се всички културни събития на закрито в страната заради коронавируса

Спортните мероприятия – без публика, разпореди здравният министър

Заради установените в България първи случаи на коронавирус са отменени всички масови културни събития на закрито в цялата страна. Това важи и за посещенията в кината. В цялата страна се забраняват и всякакви масови прояви с участие на деца, а спортните състезания ще се провеждат без публика.

Преустановяват се и училищните събития, пътувания, екскурзии и посещения на обекти, извън учебните заведения на територията на цялата страна, съобщиха от просветното министерство.

Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която в страната се преустановяват посещенията на културни мероприятия, в това число и кина.

Спортните мероприятия да се провеждат без публика, се посочва в заповедта, цитирана в сайта на здравното министерство

Забраняват се и масови мероприятия, в които участват деца.

На регионалните здравни инспекции в страната е разпоредено да създадат организация съвместно с лечебните заведения за осигуряване на леглови резерв, както и за организация на работа на медицинския персонал.

Решението беше взето, след като бяха потвърдени четири случая на заразени с Ковид-19 – два в Плевен и два в Габрово.

Първоначалната идея беше да се ограничат културните прояви на закрито само в областите, в които са потвърдени случаи на коронавирус. Министърът на културата Боил Банов обаче поиска да се разшири обхватът на забраната за цялата страна и това бе прието.

Допълнителни мерки в Плевен и Габрово

Със заповедта на министър Ананиев в областите Габрово и Плевен до второ нареждане:

  • Преустановяват се учебните занятия и извънкласните занимания в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации;
  • Преустановяват се детските и женските консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приемът и провеждането на планова оперативна дейност и свижданията във всички лечебни заведения;
  • Преустановяват се посещенията в детските ясли и детските градини;
  • Преустановяват се всички масови мероприятия, вкл. спортни и културни (кина, театри, концертни зали, фитнес зали и други, в които се събират много хора на закрито).

Кризисният щаб в Плевен препоръча силно ограничаване на контактите след положителните проби на двама мъже за коронавирус.

Службите по геодезия, картография и кадастър в Габрово и Плевен ще обслужват само по електронен път, съобщи пресцентърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Мярката се налага от утре във връзка с необходимостта от ограничаване струпването на голям брой хора на обществени места с цел неразпространяване на вирусни инфекции.

Услугите, които се предоставят от тези служби, няма да бъдат преустановени и ще бъдат изпълнявани по електронен път, а заявените до момента услуги ще бъдат изпълнени и предоставени на гражданите по пощата с обратна разписка, посочва МРРБ.

Заповедта на министър Ананиев въвежда карантинен режим на работа в УМБАЛ „Д-р Георги Странски”-Плевен и МБАЛ „Д-р Тота Венкова“-Габрово. Това включва ограничаване достъпа на външни лица до сградите на лечебните заведения, преустановяване на детските и женските консултации, на приема и плановите операции, както и на свижданията.

Въвежда се 14-дневна карантина в отделенията, в които са хоспитализирани и изолирани пациентите с потвърдени проби за COVID-19. Преустановяват се приемът и изписването на пациенти от съответните отделения. Нарежда се засилен дезинфекционен режим.

България спира износа на маски и консумативи

Към момента има достатъчно необходими медицински изделия и защитни облекла, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов:

“Заявката месечна за защитно облекло са около 111 000, която обаче не включва само медицински работници. Включва социални работници, включва Гранична полиция, както и други. Към момента за следващия месец е осигурено. Имаме ангажирани доставки от други страни, които също ще покрият“, каза той и допълни:

“Знаете, от Турция също е поръчано количество, но ние трябва да ангажираме българската индустрия, така че българското население да е гарантирано, защото не знаем колко време ще продължи. Към момента наличните са за един месец. Имаме поръчки, които са направени, платени за по-дълъг период, но включваме и нашата индустрия, така че да обезпечим българското население”, каза още министърът на икономиката Емил Караниколов след среща при премиера, в която участваха български производители на медицински изделия.

Министерството на труда и социалната политика /МТСП/ препоръчва да бъдат преустановени посещенията в домове и социални услуги за възрастни хора поради риска от разпространение на коронавируса, съобщи пресцентърът на МТСП

Външният министър Екатерина Захариева е натоварена със задачата да информира дипломатическите служби за взетите мерки.

RELATED ARTICLES

Most Popular