Wednesday, May 1, 2024
HomeНовиниБългарияПредложения на ВМРО отварят врата за сеч на близо 4 млн. дка...

Предложения на ВМРО отварят врата за сеч на близо 4 млн. дка гори

Да отпадне ограничението, с което кметовете могат да позволяват сеч на до пет дървета в земеделски земи с площ до 1 декар. Такова предложение е внесъл през Закона за пчеларството депутатът от ВМРО Александър Сабанов. Отпадането на това ограничение отваря възможност за изсичането на близо 4 млн. декара гори, залесени върху земеделски земи, което представлява над 10 на сто от всички български гори, обобщиха във вторник от инициативата “Зелени закони”. В момента кметовете на общини имат право да издават разрешения за сечи в земеделски земи, но под условие и при наличие на уважителни причини.

Премахването на повече от пет дървета става с разрешение на началник на управление „Земеделие“, а отсичането на гори и на отделни дървета в гори се позволява единствено от специалисти с лесовъдско образование по реда на Закона за горите.

“Сега със законопроекта на ВМРО се дава право на всички кметове на общини да разрешават с един хвърчащ лист хартия по реда на Закона за опазване на селскостопанското имущество (ЗОСИ) изсичането до голо на горите върху земеделски земи, без никаква отчетност, без контрол, без съответните лесовъдски правила на Закона за горите и без съгласувателните процедури”, казаха от “Зелени закони”.

В мотивите на Сабанов за исканата промяна е записано, че “всяка година фирмите, добиващи дървесина от горските масиви, попадат в конфликт със собствениците на земите, тъй като са платили за пътища, а реално не могат да ги ползват. Проблемът е в това, че тези пътища не се поддържат и по естествен начин. Предложението се прави с цел да се избегне този конфликт”.

Около 1/3 от земите, които ще обхване поправката, представляват самозалесили се гори на възраст над 50 години, показва анализът на “Зелени закони”.

“Близо 2,4 млн. дка, или 2/3 от всички гори върху земеделски земи, са собственост на общините, което прави кметовете още по-заинтересовани, вместо да изискат прехвърлянето на тези гори в горски територии по реда на Закона за горите, направо да издават разрешения за изсичането им с цел реализиране на бързи печалби от дърводобива и получаване на евросубсидии за почистване на земеделски земи”, коментират от неправителствената организация.

Това не е първият опит на депутата от ВМРО да поиска тази поправка. Сабанов е внесъл идентичен текст и в Закона за рибарството и аквакултурите на 12 януари./svobodnaevropa.bg

 

RELATED ARTICLES

Most Popular