Thursday, May 9, 2024
HomeНовиниБългарияПриключиха консултациите при президента за нов кабинет

Приключиха консултациите при президента за нов кабинет

При държавния глава влязоха „Има такъв народ”, „Демократична България” и „Възраждане”

  • ИТН при президента Радев: Ще направим всичко по силите си да има нормално правителство

В 9,00 часа днес започнаха консултациите за съставяне на правителство при президента Румен Радев. Първо той ще приеме представители на “Има такъв народ”.
“Убеден съм, че с опита имате ясна идея за предизвикателствата и имате готовност да допринесете за тяхното решаване”, заяви президентът Радев. С общи усилия могат да бъдат надмогвани различията в името на бъдещето на България, каза Радев. Вашето участие в тези консултации е важно, допълни Радев.
Тошко Йорданов отговори, че отдавна ясно са заявили, че ще направят всичко по силите си, за да има нормално правителство.
Винаги сме спазвали думата си, без политическо лицемерие. Ще бъдем предвидими и лоялни партньори, ако колегите от останалите сили също бъдат такива. В момента е изключително важно да се надмогне егото. Моделът ГЕРБ и ДПС все още не е разграден, допълни Тошко Йорданов, като очерта за цел страната да започне да се нормализира.

  • ДБ при президента Радев: Това управление е възможност да започнем промяната

“Демократична България” пристигнаха за консултации при президента Румен Радев за съставяне на правителство.
С вота си за вас българските граждани доказаха, че искат защита на правовата държава. Пред вас стои отговорността за последователност при отстояване на върховенството на правото. Двете служебни правителства, които назначих, не просто стабилизираха държавата, създадоха добра основа за бъдещо взаимодействие, преодоляло негативите на миналото. Това е основният критерий, по който гражданите ще дават или отнемат доверие, каза президентът Радев.
Съпредседателят на ДБ Христо Иванов каза, че се надява този път да има успех за излъчването на управление. След третите избори то изглежда безалтернативно. Въпросът е как да съумеем след това то да функционира. Това управление осигурява на страната изключително важната възможност да започнем промяната. Много е важно, че първата характеристика на мнозинството е, че то ще може да функционира самостоятелно, без ДПС и ГЕРБ, които са носители на корупционния вирус. Той отново се обяви за рестарт на прокуратурата, за което ще се изискват по-големи мнозинства. ДБ ще работи за конституционна промяна в тази насока, каза Христо Иванов.
Атанас Атанасов коментира сектора за сигурност, като каза, че е добра стъпка смяната на шефовете на службите, но допълни, че има някои грешки. Като такава посочи главния секретар на МВР.
Президентът коментира, че МВР е успяло да пречупи купения вот, което е сериозно постижение. Проблемите, където са системни, трябва да намерят своето решение, каза Радев.

  • “Възраждане”: Ще търсим разговор с всеки един

Снимки:БНТ

Президентът Румен Радев посрещна за разговори представители на ПП “Възраждане”. С тази среща завършват консултациите при държавния глава за съставяне на кабинет.
“Предстои на базата на консултациите, надявам се в близките дни, при подписване на коалиционно споразумение, да връча мандата за съставяне на правителство на първата политическа сила. Предстоят важни решения в българския парламент, много са задачите, важно е те да бъдат приоритизирани. Важно е вие как виждате работата на новия парламент и работата с бъдещото правителство”, заяви в началото на срещата президентът Румен Радев.
Проблемите, които България има, трябва да намерят максимално бързи и неотложни решения, допълни Костадин Костадинов.
“Тези решения не търпят отлагане и ние от “Възраждане” ще направим всичко, което зависи от нас, да поставим в парламента всички въпроси, които смятаме, че са важни. Трябва да се нормализира животът в страната, продължаването на противоепидемичните мерки трябва да бъде прекратено”, добави Костадин Костадинов.
Според него зеленият сертификат е тежка дискриминационна форма. Костадин Костадинов засегна демографската катастрофа, проблемите в образованието и здравеопазването.
“Трябва да бъде решен проблемът с цените на тока. За тези позиции ще търсим подкрепа от всички здравомислещи фигури и политически организации в Народното събрание. Ще търсим разговор с всеки един”, отбеляза Костадин Костадинов.
“Надявам се, когато предлагате мерки за справяне с пандемията, да имате под внимание живота на всеки един българин, включително това, че повече от 100 души на ден все още умират по болниците”, каза в отговор президентът Румен Радев./БНТ

RELATED ARTICLES

Most Popular