Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионБлагоевградПриродозащитници и ЮЗДП възстановяват гори колкото 420 футболни игрища

Природозащитници и ЮЗДП възстановяват гори колкото 420 футболни игрища

Експертите от природозащитната организация WWF ще подпомогнат Югозападното държавно предприятие в ново предизвикателство. В следващите четири години те ще работят усилено за възстановяването на приоритетни горски местообитания в няколко зони от европейската екологична мрежа „Натура 2000“, разположени в Югозападна България. Дейности се предвиждат във Витоша, Конявска и Осоговска планина, Кресна-Илинденци и Долна Места, като общата площ на възстановените гори ще бъде 2750 дка, или колкото 420 футболни игрища.
Проектът REFOREST ще разчита и на капацитета, изграден при предишни проекти, финансирани по европейската програма LIFE. Основната цел на дейността е възстановяване на горски местообитания в рамките на „Натура 2000, увредени от природни бедствия или залесени в миналото с неподходящи видове, уязвими на промените в климата. За постигането й ще се приложат най-добрите практики в залесяването от дългогодишния опит на WWF и ЮЗДП в комбинация със съвременни модели за предвиждане ефектите на климатичните промени върху горските местообитания.
„Горите са най-големите складове за въглероден диоксид след океаните и играят ключова роля за климата на планетата. Безразборното им изсичане води до изпускане на огромно количество въглероден диоксид в атмосферата, което допринася за климатичните промени. Освен че ни осигуряват ресурсите, необходими за нашето оцеляване, горите имат и важно стопанско значение. Затова опазването и възстановяването им е един от най-важните приоритети в работата на WWF в България, коментира Костадин Вълчев от WWF.

RELATED ARTICLES

Most Popular