Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниБългарияПроверяват българска банка заради парични преводи от Венецуела

Проверяват българска банка заради парични преводи от Венецуела

Българските служби проверяват българска банка заради парични преводи в големи размери от Венецуела.

Темата беше обсъдена на среща в Министерския съвет при премиера, в която участваха американският посланик, главният прокурор и председателят на ДАНС. Страната ни е получила информация от САЩ за парични преводи от държавната петролна компания на Венецуела към доверителна банкова сметка в България.

Сотир Цацаров обяви, че има данни в коя банка и кои лица са използвали български сметки за парични преводи от Венецуела.

ДАНС извършва проверка в банката, уточни главният прокурор.

Знае се кой е титулярят на сметката. Става дума за парични преводи за милиони евро. Част от средствата са били превеждани от България по банкови сметки в други държави. Основанията са били недействителни, обясни главният прокурор Сотир Цацаров:

“Такива основания са свързани с подкрепа и финансиране на венецуелска спортна федерация, със закупуване на храни за Венецуела и така нататък”.

Държавна агенция “Национална сигурност” проверява банката. Осигурено е съдействие от БНБ. Когато има пълна картина за преводите и за всички сметки, “най-вероятно ще се пристъпи към наказателно производство за пране на пари”, посочи още Цацаров.

Останалите средства в сметката, които са в немалък размер, са запорирани, за да не изтичат средства.

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев обясни:

“Лицето, което е установено като титуляр на сметката, живее в различни държави. Към момента не е на територията на България. Има няколко гражданства, сметката е една”.

Американският посланик Ерик Рубин отчете отличното сътрудничество между американското и българското правителство и службите на двете държави:

“Нашето правителство, заедно с другите страни от Европейския съюз, работи в много тясно сътрудничество, за да гарантира, че богатството на народа на Венецуела няма да бъде откраднато”.

Установеният български гражданин често е посещавал и Оман, научи още “Хоризонт”.

БНБ оказва пълно съдействие по случая с паричните трансфери от Венецуела по сметка в българска банка, съобщиха за “Хоризонт” от Централната банка. Оттам уточняват, че “работят активно с компетентните органи в рамките на законоустановените си права и отговорности”. Заради банковата тайна БНБ няма право да коментира имена на поднадзорни лица или да дава подробности около случая.

Преди дни венецуелският депутат Карлос Папарони оповести, че властите в Каракас се опитват да изнесат капитали на държавната петролна компания “Петролеус де Венесуела” чрез финансов посредник в България. Тогава от Министерството на външните работи съобщиха, че няма постъпила информация за паричен трансфер.

 

 

 

Източник: bnr.bg

 

RELATED ARTICLES

Most Popular