Friday, May 3, 2024
HomeОбществоПрогноза за времето по дни през целия октомври, преди 25 години в...

Прогноза за времето по дни през целия октомври, преди 25 години в Трън са измерени -10 градуса

Южен вятър през октомври предвещава скорошен сняг

Ако на Петковден (14 октомври) времето е добро, на Димитровден ще е лошо

 

 

Най-високите температури през октомври ще бъдат между 23 и 28 градуса, а най-ниските – между минус 1 и 4 градуса, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология. През октомври се очаква средната месечна температура у нас да бъде около нормата, която в равнините е между 11 и 15 градуса, по високите полета – между 8 и 11 градуса, а в планинските райони – от 4 до 8 градуса. Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 60 литра на квадратен метър, в югоизточните райони – между 60 и 90 литра на квадратен метър, а в планините – от 80 до 100 литра на квадратен метър. В началото на октомври ще преобладава облачно време и на места, повече в югоизточната половина от страната, ще има валежи от дъжд. Има условия в отделни райони да бъдат значителни. Ще бъде сравнително хладно, като по-ниски от обичайните ще бъдат дневните температури. По-малка е вероятността за валежи в средата и в края на десетдневието, тогава ще има и повече разкъсвания и намаления на облачността. Отново вероятност за валежи и понижение на дневните температури ще има към 7 октомври. От 15 октомври ще започне промяна на времето. Ще се заоблачава и отначало над Западна България, а впоследствие и над останалата част на страната ще превали дъжд, на места с гръмотевици. Температурите ще се понижават. От 25 до 27 октомври над страната ще има значителна облачност. Често ще превалява дъжд. От 29 до 31 октомври чувствително ще захладнее и по високите полета и в планините ще превали сняг. През този месец най-често господства антициклоналният тип време – нощите са хладни, а през деня е слънчево и топло.
Средноденонощните температури постепенно се понижават от 15-17 градуса в началото на месеца до 7-10 в края. Въпреки че денят също намалява, в топли и слънчеви дни максималните температури често превишават 20 градуса. Дори има и дни, в които времето е горещо, а сухият южен вятър повишава живака в термометрите до 32-38 градуса. За съжаление топлите дни през октомври са рядкост, а зачестяват тези, през които времето е мрачно и хладно. Валежите в повечето случаи са с малка интензивност, но по-продължителни и обхващащи голяма територия. Чести са и нахлуванията на сравнително студени континентални въздушни маси от североизток. Обикновено след такива застудявания в котловинните полета, както и на места в Добруджа и Лудогорието се образуват и първите есенни слани. Характерни за октомврийските утрини са мъглите и ниските облаци.

 

Народна метеорология

 

Южен вятър предвещава скорошен сняг. Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание. За октомври народната метеорология гласи: южен вятър през октомври предвещава скорошен сняг. Ако на Петковден (14 октомври) времето е добро, на Димитровден ще е лошо. На този ден ако грее слънце, зимата ще е лоша.

 

Рекорди

 

 

Най-високите температури през октомври в България през годините са измервани в Дунавската равнина – в Горна Оряховица – 39 градуса, в Ловеч, Севлиево и Павликени – 38, в Русе – 37. Най-високата температура през октомври в Плевен е измерена през 1984 година – 38,5 градуса, в Пловдив през 1994 година са измерени 37 градуса, а в София през 1993 година – 33,6 градуса. В същото време най-студено е било в Трън и Велинград – минус 10 градуса, в Разград минус 9, Троян, Казанлък и Самоков минус 8. В София най-ниската температура през октомври е отчетена през 1920 година – минус 6,4 градуса. В Пловдив през 1946 година са измерени минус 5,7 градуса, а в Плевен през 1920 година – минус 7,7 градуса.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular