Friday, May 10, 2024
HomeРегионКюстендилПродължават земеделските протести в Кюстендилско и Пернишко, затварят се възлови пътища

Продължават земеделските протести в Кюстендилско и Пернишко, затварят се възлови пътища

Земеделски производители от Кюстендилско и в понеделник  затвориха за повече от един час пътя Кюстендил-Дупница, край околовръстния път на града. Протестиращите се заканиха да блокират пътя, докато не бъдат изпълнени всичките им 12 искания.

Движението беше спряно за повече от един час в двете посоки. Автомобилите се пренасочваха по други маршрути, а тежкотоварните камиони изчакваха на място.

Кюстендилските протестиращи фермери настояха за смяна на политиката в аграрния сектор и ясни правила.

„Ние искаме законови промени, за да работим по-леко, по-спокойно и по-дълго време”, каза един от организаторите, Радослав Илиев.

Земеделските производители и от Перник и Радомир  продължават протестите си. Те обявиха, че с всеки следващ ден блокадите ще се разрастват, като вместо в обедно време, както бе досега, ще затварят възлови пътища в пиковите часове на деня.

След като миналата седмица протестираха по общини, в понеделник земеделските производители от Перник и Радомир се отправиха заедно към Пътен възел „Даскалово”. Около 30 трактора в продължение на два часа на много бавен ход обикаляха кръговото кръстовище. Образува се огромна тапа.

„Просто изискванията, които постоянно ни въвеждат, ние не можем да ги изпълняваме. Не сме конкурентноспособни и на третите държави. Защото там зелена сделка няма. И ако не стигнем до консенсус, да почнат да ни изпълняват исканията, най-вероятно ще има по-сериозни блокади, които ще продължават над 12 часа. Досега сме били толерантни към обществото. Ако продължават така да не ни обръщат внимание, почваме да затваряме в часовете пик”, заявиха протестиращите.

Проведените миналата седмица срещи в Министерството на земеделието и в Министерския съвет не са довели до резултат, заявиха от „Обединени земеделски производители”. Те са категорични, че няма да спрат, докато не бъдат изпълнени исканията им.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular