Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионДупницаПроект на община Дупница за подмяна на улично осветление класиран в резервите

Проект на община Дупница за подмяна на улично осветление класиран в резервите

Селата Яхиново, Червен брег, Крайници, Самораново, Бистрица и Джерман с шанс за модернизация на уличното осветление

Юлияна КОЛЧАКОВА
Община Дупница все още има шанс да получи европейски средства за подмяна на уличното осветление в големите села. Проектът, с който общината кандидатства за  финансиране по програмата „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014–2020 г., е класиран в резервите. При одобрение на следващ етап се очаква 100-процентово финансиране по Норвежката програма за уличното осветление в 6 села- Яхиново, Червен брег, Крайници, Самораново, Бистрица и Джерман, съобщиха от общинската администрация.

20 общини са класирани в процедурата за рехабилитация и модернизация на улично осветление, финансирана по линия на програмата „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014–2020 г., става ясно от съобщение на официалната страница на финансиращия орган в интернет. В съобщението се посочва, че процедурата „Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура – системи за външно изкуствено осветление на общините“ е предизвикала огромен интерес сред местната власт. За финансиране по нея са кандидатствали 107 общини, като 104 от тях са преминали първия етап на класиране – административната оценка. Те са разпределени в три списъка – 20, които ще получат финансиране (между 200 хил. и 600 хил. евро за всеки проект по процедурата, която е на стойност 8.2 млн. евро, включително и националното съфинансиране), 6 отхвърлени и 78 резерви. Дупница е сред резервите, преминали административната оценка.

“Поради огромния интерес към процедурата, при последните обсъждания на Плана за възстановяване и устойчивост бе взето решение в частта на плана „Зелена България“ да бъде включен и проект за модернизация на улично осветление. Предвиденият финансов ресурс за това в плана е 352.3 млн. лв. Очаква се по тази линия да бъдат финансирани още около 200 общински проекта. Всички проекти, преминали административната оценка, но неполучили финансиране в процедурата  „Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура – системи за външно изкуствено осветление на общините“, ще бъдат финансирани с предимство от Плана за възстановяване и развитие”, посочено е в съобщението.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular