Friday, May 3, 2024
HomeНовиниБългарияПрокуратурата погна Рашков с проверка за пране на пари

Прокуратурата погна Рашков с проверка за пране на пари

Проверява водача на листата на “Промяната” в Перник (и градинаря)

Софийската градска прокуратура е започнала проверка срещу бившия вътрешен министър, а сега депутат от “Продължаваме промяната” Бойко Рашков. Това се разбира от съобщение от пресцентъра на институцията. В него Рашков не е споменат поименно. Обясненията в съобщението обаче водят към подгряващи публикации от последните 24 часа, замесващи името на Рашков.

В сряда прокуратурата съобщава, че праща съобщението си “по повод журналистически запитвания във връзка с разпространена информация в средствата за масово осведомяване за евентуално извършено престъпление против правосъдието и против финансовата система от бивш министър на вътрешните работи и настоящ народен представител”.

Прокуратурата е получила сигнал по темата, се казва още в съобщението. Във въпросната публикация е споменато, че прокуратурата е сезирана. В сигнала “са изложени твърдения, че бивш министър на вътрешните работи и настоящ народен представител от XLVIII Народно събрание е съпричастен към осуетяване на наказателно преследване и пране на пари. Твърденията за евентуално извършени престъпления са за това, че бившият министър на вътрешните работи е разпоредил на свои подчинени да не се докладват в прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ материали по преписка за установени съмнителни финансови транзакции от държава извън Европейския съюз към сметка на физическо лице в българска банка. Втората група твърдения са за евентуална съпричастност на бившия министър на вътрешните работи към престъпления против финансовата система – пране на пари”, гласи съобщението. Градската прокуратура е наредила на КПКОНПИ да направи проверка.

Във вторник сайтът ПИК излезе с информация за оперативна разработка на ГДБОП “Градинарят” за Бойко Рашков, която според тях, била смачкана от МВР. Според сайта всичко тръгва от миналата година,  когато след сигнал на банка до вътрешното ведомство, чийто шеф тогава е Рашков – за съмнителни транзакции на внушителни суми евро от страна извън ЕС до български клиент. Веднага след това парите били теглени в брой. Администрацията на министъра праща сигнала към ГДБОП, където при първоначално разследване и чрез СРС било установено, че получател на парите е човек, който работи като градинар в дома на Рашков. По-късно всичко били заметено, твърди ПИК.

В кулоарите Рашков отказа да направи коментар по същество. “Трябва да питате прокуратурата, това е източникът на информация. А може да питате източникът, от който е тръгнала информацията към прокуратурата”, каза той.

Рашков заяви, че във вторник е имало публикувано писмо по медиите в стила от преди година и половина, когато са го свързали с председателя на Държавната агенция “Технически операции” и са се опитали да направят връзка, че двамата осигуряват технически средства да подслушват Иван Гешев.

Бившият вътрешен министър каза, че според НПК, трябва да се прави проверка по съобщение в медиите за данни за извършено престъпление. Но той вижда как от няколко години една от медиите, информира “фалшиво, погрешно и злонамерено и очерня доброто име на българите и в много случаи неговото добро име”. По-късно през деня Бойко Рашков се закани да съди прокуратурата. „Само чакам нещо по-конкретно, за да се обърна към съда“, заяви бившият вътрешен министър и настоящ депутат от „Продължаваме промяната“ от МИР-Перник Бойко Рашков.

.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular