Sunday, May 5, 2024
HomeРегионДупницаПротестиращи от Кюстендил, Перник и Дупница бранят Паметника на Съветската армия

Протестиращи от Кюстендил, Перник и Дупница бранят Паметника на Съветската армия

Гълъб Донев от Кюстендил: Преместването на монумента трябва да бъде решено след изборите, хората се противопоставят едни на други

Много хора, дошли от Кюстендил, Перник и Дупница, се събраха пред Паметника на Съветската армия. В живата верига те се включиха в защита на монумента в София.
Освен пред Паметника на Съветската армия протест срещу демонтирането му имаше и пред сградата на Столичната община, където недоволни от решението на общинарите, хвърляха яйца и кутии с червена боя.

Възгласи “предатели” и “оставка” се чуваха пред сградата на Общината, където с разгорещени дебати се обсъждаше бъдещето на паметника.
Столичният общински съвет реши Паметникът на Съветската армия в Княжеската градина в центъра на София да бъде отстранен. Мнозинството в местния парламент възлага на областния управител да използва правомощията си за преместването на монумента.

Снимки – Dir.bg

Темата за паметника бе коментирана от премиера Гълъб Донев в Кюстендил. “Политиците да оставят темата за преместването на Паметника на Съветската армия в София за след изборите. В този момент, в разгара на предизборната кампания, политиците не трябва да противопоставят хората едни на други, а да търсят съвместни решения, така че по най-добрия начин историята да бъде предмет, който изучаваме, който помни нашето минало, нашите събития и герои, от които да се учим”, каза министър-председателят. Той коментира, че според него политиците трябва да оставят тази тема за след изборите, за да може в спокойна обстановка да се вземе най-правилното решение.

Донев се включи в отбелязването на 80-ата годишнина от Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи. Той се поклони пред паметника на Димитър Пешев и Иван Момчилов в центъра на града и се включи в шествие по повод годишнината.

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

Comments are closed.

Most Popular