Thursday, May 2, 2024
HomeБизнесПротест в Благоевград! Собственици на фитнеси скочиха срещу затварянето, искат да работат с...

Протест в Благоевград! Собственици на фитнеси скочиха срещу затварянето, искат да работат с намалено време

  • Димитър Костадинов: Ние сме удобна мишена

  • Любомир Георгиев от Дупница: Нов локдаун ще ни довърши

Дупничанинът Любомир Георгиев

Собственици на фитнес зали излязоха на протест пред областната администрация в Благоевград. От четвъртък залите са затворени със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция. Това е само част от двуседмичните допълнителни мерки, наложени в областта заради увеличения брой заболели от коронавирус. Решението на Областния оперативен щаб предизвика недоволство сред спортуващи и работещи в залите за фитнес. Част от тях се събраха на импровизиран протест пред сградата на областната администрация с искане да не бъдат затваряни обектите, в които тренират. “В зависимост от ситуацията в лечебните заведения и данните за разпространението на коронавируса в следващите пет дни ще се реши дали фитнес залите да бъдат отворени. Затова на 16 март ще събера на среща фитнес инструктори и собственици на зали и ще решим за отварянето на тези обекти”, посочи областният управител Бисер Михайлов.
„Не сме съгласни с адекватността на мерките. Оказва се, че ние, от фитнесите, сме удобната мишена. Не сме получили никаква аргументация за затварянето. Никой не ни предостави проучване, което да сочи, че фитнесите са опасни за заразяване. Напротив – има проучвания, които твърдят, че в залите е много по-безопасно, отколкото на други места“, каза пред „Вяра“ собственикът на голяма фитнес зала в Благоевград Димитър Костадинов.
Той разказа, че протестиращите са питали защо не се затварят други обекти и защо се удря само малкият бизнес? “Не сме против мерките, това трябва да е ясно за всички. Но нека мерките да бъдат точните. Ако настъпи момент за затваряне, нека да се затвори всичко за 3-4 седмици. Но не е редно да се затварят единствено избрани и удобни обекти, каквито са фитнесите и ресторантите. Нека се затворят и големите хипермаркети. Ние, като малък бизнес, сме градивната единица на една икономика и ни затварят, а чуждите вериги продължават да си работят“, каза още Костадинов. Той уточни, че неговата фирма не е получила обезщетение.
„За съжаление имаше условия, на които ние не отговаряме. Ние сме фирма от 2020 година и нямахме възможност да кандидатстваме. Така не получихме компенсация нито за миналата, нито за тази година. Единствено изплатиха по 24 лева на ден на персонала по една от програмите. Но тези пари ги преведоха малко преди да отворим отново на 1 февруари, а оставиха хората без пари по празниците. Дори една наша служителка ги получи, след като вече работехме отново“, разказа Костадинов.
Той допълни, че заедно с колегите му са готови на варианти като намаляване на работното време, подобно на ресторантите.

„На срещата присъства областният управител на Благоевградска област. Той беше любезен и отзивчив. Беше ни обещано да се срещнем след 5 дни. Предложихме работното ни време да се намали с 1, 2 или дори 4 часа, както е при ресторантите. Друго предложение беше спортуващите да тренират с маски. Обектът ни има сметки за плащане, имаме персонал. Това са хора, които хранят семейства, а може да се стигне до там, че да останат без работа. Ножът вече е опрял до кокала и става дума за физическото ни оцеляване“, каза още той.
Любомир Георгиев, който работи в един от най-големите фитнес центрове, сподели каква е ситуацията в Дупница:
„Вече работим над един месец след новото отваряне. Интересът към фитнеса беше много голям, особено сега. След първия локдаун не беше така. Тогава, през месец май, хората все още не бяха достатъчно информирани за вируса и не идваха. А и времето беше хубаво и цяло лято спортуваха на открито. Докато сега много дупничани тръгнаха на фитнес. Студено е и няма къде другаде да спортуват. А и на хората им писна. Отделно от това много от тях вече преболедуваха COVID. Аз също го изкарах тежко през октомври. Честно казано, почти не познавам човек, който да не е минал през това“, каза пред „Вяра“ фитнес инструкторът от Дупница. Той призна, че най-трудно е било в месеците около Нова година.
„Ние сме под наем и не ни опростиха нито една месечна вноска. Наемът ни е около 1500 лева, което за двата месеца, в които бяхме затворени, са 3000 лева. Счетоводство ни струва още около 400 лева. Сами виждате за какви пари става въпрос и никой не ни ги опрости. След силния интерес от 1 февруари успяхме горе-долу да наваксаме. Отделно от това, откакто отворихме, постоянно ни правят проверки. Два пъти идваха от НАП и 3-4 пъти от РЗИ. Разбирам посещението на РЗИ, защото те се грижат за здравето на хората. При нас всичко е изрядно, навсякъде има дезинфектанти. Хората спазват всички правила, всеки посетител си сменя обувките на входа и за моя радост дупничани подхождат много съвестно и се пазят. Но едно ново затваряне направо ще ни унищожи. Бях толкова афектиран, че споделих пред жена си, че ми идва да продам всичко и да спра да се занимавам с това.

Никой не знае колко трудно е да се кандидатства за помощи. Също така ако успееш да вземеш 1800 лева, консултантската фирма ти иска 600 лева. А ти с тези 1200 лева не можеш да си покриеш дори половината от разходите“, каза Любомир Георгиев.
Припомняме, от Българската асоциация за здраве и фитнес разпространиха декларация, в която канят проф. Костадин Ангелов и представители на Националния оперативен щаб на публичен дебат.
„Имайте предвид, че ако след предходни две затваряния голяма част от спортните центрове не успяха да отворят врати и практически фалираха, то останалите съществуват на ръба на оцеляването, и при трето затваряне практически ще бъде ликвидиран сектор „Здраве и спорт”!, се казва в част от декларацията.

Димитър ИКОНОМОВ

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

Comments are closed.

Most Popular