Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионПротест посрещна министър Шишков в Кресна за първа копка от „Струма“

Протест посрещна министър Шишков в Кресна за първа копка от „Струма“

Протест беляза първата копка на строежа на Пътен възел “Кресна” от автомагистрала “Струма”. Според част от местните хора и еколози този възел предопределя избора на вариант за преминаване на магистралата през дефилето чрез разделяне на платната, което според протестиращите ще доведе до много проблеми и повишаване на смъртността в района.

“Те валидират екологичната оценка с тази т.нар. първа копка и всъщност това кръгово, което е само кръгово, изобщо не е само кръгово, а е начало на строежа на вариант за магистрала “Струма”, който е избран през дефилето”, каза един от протестиращите.

На място служебният регионален министър Иван Шишков категорично подчерта, че пътен възел “Кресна” във варианта, в който ще бъде изграден, по никакъв начин не предопределя варианта за магистралата през дефилето.

“В момента правим пътен възел, независимо кое от трите трасета ще бъде избрано, пътният възел е такъв, какъвто го виждате, и аз наистина се надявам да видите, че този пътен възел, който е включително и недоизграден, няма как да предреши трасето на магистралата”, каза регионалният министър.

Протестиращите обаче не са съгласни.

“Хората не възприемат опасността от това, че няма да има алтернативен път за местните, за това те да отидат до болница или ако нещо се случи. Тук регионът е много подходящ за ерозия, ще падат камъни по главите, това означава тотална деструкция на природата в околността”, каза протестиращ.

В тази напрегната атмосфера министърът на регионалното развитие Иван Шишков даде старт на доизграждането на пътен възел “Кресна” и пътните връзки към него, част от лот 3.2.2 на АМ “Струма”.

“Днес правим една много малка стъпка за решението на голям проблем, който в годините назад не беше решен. Това е последната част от магистрала “Струма”, която да може гарантира цялостна свързаност не само на регионите, но и на България с Гърция и да гарантира, че нашите граждани ще се движат по-безопасно”, заяви той.

По думите му, много се разчита на строителя и на хората, защото е ясно колко души са изгубили живота си в Кресненското дефиле.

“Не знам защо хората протестират против строежа. Този пътен възел е важен, защото без него можеше да загубим години и да се върнем на изходни позиции за магистралата”, посочи още регионалният министър. Той бе категоричен, че трасето на магистралата ще бъде избрано според екологичното законодателство и това е основният критерий.

“Не можем да чакаме повече”, добави Шишков.

Трафикът, който сега минава през Кресна, ще бъде преместен, който и от трите варианта да се избере. Ако не направим този участък, връщаме процедурата назад и ТИР-овете ще минават още поне две години през града, каза министърът и допълни, че целият български народ чака да бъде изградена тази магистрала.

Иван Шишков предположи, че ако бъде избрано трасето, при което и двете ленти да са над Кресненското дефиле, до 3-4 години магистралата трябва да е завършена. Ако бъде избрано трасето едното платно да остане е в дефилето, а другото – извън, най-вероятно обходът на Кресна ще бъде изграден по-рано и това ще облекчи проблема.

“И при двата варианта населението на Кресна ще бъде облагодетелствано. Предвижда се ТИР-паркинг, където местните хора, които са и земеделски производители, да могат да извършват търговия. Всичко е предвидено и премислено”, допълни Иван Шишков.

Според него част от ресторантите в дефилето са незаконни. “Убеден съм, че 80 процента от тях са незаконни”, каза още регионалният министър и посочи, че държавата иска да направи така, че не определен ресторант да решава къде да минава трасето на магистралата, а това да се решава според екологичните критерии.

Щом искаме държавата да спазва закона, така ще искаме и всички граждани да го спазват, заяви още Шишков.

 

Арестуваха еко активисти, включително учен от БАН

 

Трима души бяха задържани по време на протеста, съпътствал първата копка на строежа на пътен възел Кресна от автомагистрала “Струма” във вторник. Полицията арестува двама еколози – Петко Ковачев и Андрей Ковачев. Бил е арестуван и мъж, който с лопата е скъсал винила, на който бе изписано какъв строеж предстои, предаде Нова тв. Задържан бе и директорът на Природонаучния институт към БАН д-р Стоян Бешков.

Задържан бе и директорът на Природонаучния институт към БАН д-р Стоян Бешков

Късно следобяд д-р Бешков бе пуснат от ареста. “Току-що ме освободиха с призовка за дело утре в Сандански от 11 ч. Возят ме към Кресна да си взема Рая и буса. После пътувам за София”, написа в профила си във фейсбук екологът.

Самото изграждане на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле предизвика масови протести, включително пред парламента. „На кого „служи“ служебното правителство“ и „Да спасим Кресненския пролом“ – плакати с такива надписи издигнаха недоволните граждани, настоявайки за реализиране на т.нар. източен вариант и пътят през дефилето да остане като алтернативен на магистралата. Преди няколко дни бе издадено разрешение от Министерството на регионалното развитие за доизграждане на пътен възел Кресна. Това стана възможно, след като общинският съвет на града прехвърли безвъзмездно на държавата 10 декара общински имот. Срещу този ход жалба във Върховния административен съд подаде бившият главен съветник на Борислав Сандов по време на мандата му като министър на околната среда – Андрей Ковачев. Това е деветата му жалба срещу АМ “Струма” в рамките на два месеца.

 

RELATED ARTICLES

2 COMMENTS

  1. дано по- бързо се построй магистралата и тия ще останат с пръст в уста много ги намразих

Comments are closed.

Most Popular