Saturday, May 4, 2024
HomeРегионБанскоПСС-Банско след трагичния инцидент в Пирин: Снегът по високите части е коварен,...

ПСС-Банско след трагичния инцидент в Пирин: Снегът по високите части е коварен, нужен ни е хеликоптер

53-годишна туристка издъхна в болница от травмите си при падане в 100-метров заснежен улей

Трагично завърши акция на планинските спасители от Банско и военния хеликоптер на връх Джано. При падане в 100-метров заснежен улей под върха в Пирин загина 53-годишна туристка от град Петрич. Тя е издъхнала в болницата в Разлог.
Планинските спасители отново предупреждават, че в планината по всяко време на годината е необходимо голямо внимание и подходяща екипировка, както и задължително съобразяване с условията. През тези дни времето в по-ниските части е много приятно и подходящо за разходки, но снегът по най-високите части е фирнован и опасността от подхлъзване е огромна.
Въпреки че инцидентът е с фатален край, планинските спасители отново обръщат внимание на необходимостта от закупуване на медицински хеликоптер, с който бързо да стигат до труднодостъпните места в планината и по възможно най-щадящ за пострадалите начин да могат да ги транспортират до болнични заведения.
Припомняме, жената е получила много тежки травми и изпаднала в безсъзнание. Спасители от ПСС-Банско веднага са тръгнали към мястото на инцидента. Първи успяват да стигнат спасителите Иво Валейов и Димитър Пицин.
Тъй като състоянието на пострадалата жена е оценено като много тежко и медицинската намеса не търпи отлагане, с посредничеството на директора на ПСС Емил Нешев и директора на ГД ПБЗН гл. комисар Николай Николов от Авиационна база „Крумово” е вдигнат военен хеликоптер „Кугър”.
Екипаж от състава на 24-та авиационна база „Крумово” с вертолет “Кугар” се е включил в операцията, съобщиха от военното ведомство. Вертолетът е излетял в 16,24 ч. от авиобазата, за да се включи в действията за транспортирането на туристката.
След като в 17 часа качва от ПСС-база Банско спасителите Атанас Уков и Михаил Климов, вертолетът стига за минути до мястото на инцидента, където другите спасители вече извършвали реанимационни действия. Цялата операция от Банско до връх Джано, натоварването на пострадалата и докарването й до Банско, където на площадката за кацане е предадена на екип на Спешна помощ, е продължила 35-40 мин.
Жената е била на преход в планината със съпруга си. Около 17,30 часа спасителите са успели да я качат на военния хеликоптер, с който пострадалата е транспортирана до Банско. След това екип на Спешна помощ е превозил 53-годишната жена към болницата в Разлог. Въпреки усилията на лекарите обаче тя е издъхнала. По-късно от лечебното заведение съобщиха, че жената и някои от травмите й са били несъвместими с живота.
“С хеликоптер нещата се случват буквално за няколко минути. Акцията по въздух спести повече от 10-12 часа работа в рисков терен на поне 20-25 спасители”, обясни планинският спасител Атанас Уков.

RELATED ARTICLES

Most Popular