Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаПСС-Дупница: Не тръгвайте в планината, условията са неподходящи

ПСС-Дупница: Не тръгвайте в планината, условията са неподходящи

Ветровете са ураганни, има виелици и гъсти мъгли, пазете се, апелират спасителите

Да не се предприемат разходки в планината в близките дни препоръчват от Планинската спасителна служба (ПСС) в Дупница. „Условията са неподходящи за разходки в планината – ветровете там са ураганни, има гъсти мъгли. Нека хората да изчакат времето да се подобри”, съветва спасителят Божидар Джокин.

Стана ясно още, че заради силния вятър лифтът до х. „Рилски езера” е спрян. В момента в района на Седемте рилски езера няма туристи. Опитни туристи отбелязаха, че при нов снеговалеж, какъвто се очаква, във високата част на планината има опасност да се образуват лавини.

Преди няколко дни на високопланинската хижа в Рила се проведе курс за правилно придвижване с котки, пикел, както и практики по самозадържане, екипировка и други умения за справяне с предизвикателствата на планината. Курсът по зимно планинарство бе организиран от Школа по алпинизъм и катерене, като бяха отбелязани рисковете, които се крият при необмислени преходи. Времето е неподходящо за туризъм и в по-ниските части в района на Паничище.

През идните дни в планините ще остане ветровито със силен и бурен южен вятър. Ще бъде предимно облачно и с валежи от сняг, ще има виелици. В Рило-Родопския масив количествата ще са значителни. Под около 1000 метра валежите ще са от дъжд. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 4°, на 2000 метра – около 1°.

RELATED ARTICLES

Most Popular