Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаПърва копка! Официално стартира ремонтът на Младежкия дом в Дупница

Първа копка! Официално стартира ремонтът на Младежкия дом в Дупница

След 6 месеца сградата ще бъде обновена, обеща кметът Чимев

Церемония „Първа копка” за започване на ремонта на Младежкия дом и преустройството му в исторически музей се проведе в Дупница в сряда. Старт на дейностите даде кметът Методи Чимев, който каза:

„Изключително ми е приятно, стоейки пред тази уникална сграда, построена по проект на нашия велик съгражданин арх. Сапунджиев в далечната 1979 г., да говорим за нейната реконструкция. И както каза и директорът на Историческия музей г-жа Геренска, да обособим един исторически музей в нашата община. Проектът ще се реализира с финансовата помощ на Оперативната програма „Развитие на регионите” на стойност около 1,5 млн. лв. и дофинансиране около 700 000 лв., осигурени от община Дупница. Важното, което искам да споделя, е това, че първоначалният вариант беше тази реконструкция да бъде извършена за около 30 месеца.

Изпълнителят пое ангажимент срокът да бъде значително съкратен – от порядъка на около 6 месеца. Дай Боже, след 6 месеца да имаме една обновена реконструирана сграда с подходящи помещения, които г-жа Геренска и екипът да ползват рационално”. Градоначалникът подчерта, че ще бъде преобразено и пространството около сградата.

„Дейностите, които предстоят, са конструктивни по отношение на сградата – вътре и отвън. Ще бъде обновена фасадата като цяло, ще бъде подобрена нейната енергийна ефективност. Заложено е подобрение на всички системи на тази прекрасна сграда. Имайте предвид, че сама по себе си сградата е голямо предизвикателство, тъй като представлява една нестандартна стоманобетонова конструкция”, каза Любомир Галчев – управител на фирмата изпълнител „Галчев Инженеринг”- Благоевград. Той уточни, че видът на сградата няма да се изменя. С оглед специфичната конструкция на постройката предстои оглед от проектантите, заедно с експерти – конструктори, инженери по отделните части, които да уточнят налагат ли се допълнителни дейности по стоманените метални въжета на Младежкия дом, който е изграден по метода на вантовата конструкция. Стана ясно още, че със строително-ремонтните дейности постоянно ще бъдат ангажирани между 20 и 30 души, повечето от които от Дупница.

Отец Георги Паликарски отслужи водосвета.

„Направена е предварителна организация. Музейните работници ще изнесат експонатите в определени за целта помещения. Ще бъдат изнесени и ритуалите в ритуалната зала. Докато траят ремонтите, те ще се провеждат в заседателната зала на община Дупница. Най-голямото предизвикателство е при този грандиозен ремонт тази уникална сграда да запази сегашния си облик и в същото време да й придадем новите функции, които се изискват от предоставянето на подходящи помещения за музейна дейност. Затова ще се направи реорганизация на вътрешните пространства, както е предвидено по проект. Наистина целта е да се запази духът на тази сграда, която е скъпа за всеки дупничанин”, допълни Десислава Иванова – гл. експерт „Европроекти” в общината. Тя призова дупничани да пазят това, което ще се направи, имайки предвид графитите и драсканиците, които в момента грозят Младежкия дом.

По време на церемонията архиерейският наместник Георги Паликарски отслужи водосвет, на който присъстваха зам.-кметовете Олга Китанова и Крум Милев, служители от общинската администрация, работници от фирмата изпълнител.

Припомняме, че ремонтът е дълго чакан, тъй като заради липсата на сграда музеят в Дупница няма постоянна експозиция. Музеят бе създаден на 8 май 1992 година с решение на Общинския съвет в града, а музейното дело в града датира от 1911 г. с Археологическо дружество „Царичина“, създадено от група любители на историята на града.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. И графитите и драсканиците ще се появят само след месец -два след реконструкцията,а обливането на стените с урина дори няма да спре и по време на ремонтите.

Comments are closed.

Most Popular