Friday, May 3, 2024
HomeАктуално от днесРадев: Най-голямата заплаха за сигурността е неглижирането на Въоръжените ни сили

Радев: Най-голямата заплаха за сигурността е неглижирането на Въоръжените ни сили

Президентът заяви, че кризата около Украйна създава заплаха за сигурността не само за България, а и на цяла Европа

Кризата между Русия и Украйна създава заплаха за сигурността на цяла Европа, това е криза с глобални измерения, там диалогът се води на високо ниво между САЩ и Русия, НАТО- Русия, Европа-Русия, България е част от усилията за намаляване на напрежението. Това заяви президентът Румен Радев.

Държавният глава смята, че на кризата трябва да се намери решение по пътя на дипломацията.

Всички трябва да работим така, че да се избегне военно решаване на тази криза. Може да се търси решение по дипломатически път и тук са впрегнати всички усили, подчерта президентът Радев:

“България е част от усилията за намаляване на напрежението и деконфликтност и всички трябва да работим така, че да се избегне военно решаване на тази криза”.

„Най-голямата заплаха за нашата национална сигурност е неглижирането на Въоръжените ни сили. Трябва да не се сещаме за проблемите на армията от криза до криза и от катастрофа до катастрофа. Ангажиментите на държавното ръководство трябва да са постоянни и целенасочени, а не да се изчерпват с еднократни актове по придобиване на нова техника и въоръжение“, отбеляза още президентът при представянето на анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2021 г.

Той заяви, че декларацията на правителството, че сигурността ще се гради върху конституционните задължения на армията трябва да се подплати с ясни ангажименти, виждания и подкрепа как точно ние ще развиваме въоръжените ни сили. Въпросът за ангажиментите на държавата за развитието на Българската армия ще бъде поставен от държавния глава на предстоящия идния вторник Консултативен съвет за национална сигурност:

„Декларацията на новото правителство, че нашата национална сигурност ще се гради върху конституционните задължения на Българската армия, трябва да бъде подплатена с ясни ангажименти, с ясни виждания и подкрепа как точно ние ще развием нашите Въоръжени сили и как ще ги осигуряваме“.

Държавният глава определи като важно планираното изграждането на българска батальонна група, с която България да подсили военните способности на НАТО на фона на украинската криза:

“То означава, че можем да работим заедно с нашите съюзници. Можем заедно да сформираме съответните необходими способности, да запълваме дефицитите, които ние тук имаме през годините. По този начин заедно да демонстрираме, че можем да отговорим на всяка криза”.

Най-голямата гаранция за нашата сигурност е да развиваме нашите въоръжени сили и съвместимостта с нашите партньори, посочи още Радев.

„В НАТО има ясен процес по планиране. България е предоставила и предприела гъвкав и отворен подход. За тази батальонна бойна група се говори много, но не много хора знаят за задачите на тази група. Тя не може да реши проблемите на нашата сигурност, но изграждането ѝ е важно, защото то означава, че можем да работим заедно с нашите съюзници, да запълваме дефицитите, които имаме през годините по дадени решения“, подчерта Радев.

Попитан за доставките на новите изтребители, Радев отговори, че по въпроса може да каже повече министърът на отбраната, но има информация, че ще има закъснение.

„За това дали ще закъснеят доставките на новите изтребители, може да зададете въпроса към Борисов и неговото правителство, когато те сключваха договора, при какви условия беше сключен той“, каза президентът.

Според него едно по-голямо забавяне може да се окаже решаващо за способностите на България за охрана на въздушното пространство:

„Това е изключително тревожно за нашите Въоръжени сили. Поставя на изпитание личния състав. Има рискове България да загуби въздушен суверенитет, рискове България да загуби възможността да охранява сама своето въздушно пространство, което е въздушно пространство на НАТО“, уточни  президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular