Monday, May 6, 2024
HomeРегионРазлогРазлог отбеляза 110 години от освобождението си

Разлог отбеляза 110 години от освобождението си

Разлог отбеляза 110 години от освобождението си от османско владичество. Пред паметника на Васил Левски в центъра на Разлог се състоя ритуал по поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите за свободата. На церемонията присъстваха Неврокопският митрополит Серафим, представители на местната власт, областният управител на Благоевград Николай Шушков, кметове на съседни общини.

На площада, за да отдадат почит за загиналите за свободата на България и отбележат годишнината от освобождението, дойдоха и ученици, възпитаници на детските градини, Центъра за обществена подкрепа, Историческия музей – Разлог, граждани, общественици. Военнослужещи от военно формирование 42600 Мусачево издигнаха под звуците на националния химн българския трибагреник, знамето на Европейския съюз и флагът на Разлог.

“Днес с вълнение и синовна признателност отбелязваме 110 години от сбъдването на дългоочаквана мечта на хората от Разложкия край. Ние сме горди, че пламъка на свободата е запален именно от Васил Левски, който през лятото на 1869 година основава Българския революционен централен комитет в Разлог”, каза в словото си вр. изп. дл. кмет Венцислав Гърменов. “Да помним и носим в сърцето си героите на свободата, да живее и пребъде България”, каза още в словото си към жителите на Разлог Гърменов.

Празникът продължи с програма на самодейци и концерт “Земя на песни”.

А в самото навечерие на „Празника на Разлог“, стотици жители и гости на града пяха и танцуваха под открито небе заедно с Б. Т. Р..

Атанас Пенев, Добромир Поликов, Иван Калфов, Илиян Диков и Славчо Николов изпълниха едни от последните рок песни, част от албума „Пъзел“. На сцената по време на концерта се качи и Александър Филчев – Санеца, който поздрави публиката с „Анасонови дни“.

Вечерта завърши с любимите български хитове „Елмаз и стъкло“, „Моята сила“ и „Спасение“.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular