Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионРазлогРазлог се прекланя пред поета Пейо Яворов и баба Магдалена Юрукова

Разлог се прекланя пред поета Пейо Яворов и баба Магдалена Юрукова

Започват честванията по повод 110 години от Освобождението на града

Православната църква почете в сряда църковния празник Въздвижение на Светия кръст Господен, наричан от народа Кръстовден. Навършиха се и 119 години от избухването на Илинденско- Преображенското- Кръстовденското въстание, в което загиват и 42 достойни мъже от Разлог.
В Серски революционен окръг въстанието избухва на 14 срещу 15 септември 1903 г., с център Мехомия и придружаващи акции на различни места из окръга. Щабът на въстанието се установява в Хаджиевата къща, в близост до площада пред Исторически музей- Разлог, където пламват първите въстанически искри в града.
Бойците в Мехомия се командват от Революционен щаб – подпоручик Владимир Каназирев, Владислав Каназирев, Петър Лачин, Георги Кондев, Атанас Попкостов и Димитър Чеканьов.


Щабът на въстанието е съсредоточен в Крапата махала. Тя е опожарена, както и части от Сръбо и Дългата махала. Изгорени са селата Бачево, Белица и Кремен. Огромна бежанска вълна потегля през Рила към България.
На 5 октомври 1912 г., началото на Балканската войска, топовен гръм на Българската армия от билото на Западните Родопи, възвестява избавлението на народа. Така на 11 октомври днешен Разлог е Освободен.


Разлог се прекланя пред делото на българските революционери на 15.09.2022 (четвъртък), с което започват и честванията по повод 110 години от Освобождението на града. С паметно шествие, тръгващо в 17:30 ч. от централен площад „Преображение“, разложката общественост ще сведе глава пред паметниците на поета Пейо Яворов и Баба Магдалена Юрукова. Пред паметника на Илинденци при Историческия музей- Разлог ще бъде отслужена и заупокойна молитва, а венци и цветя ще бъдат поднесени под съпровода на духов оркестър към Народно читалище “15 септември 1903- 1909 г.”, гр. Разлог. Признателни граждани и гости на Разлог ще се поклонят и пред паметника на Саровица, в местността „Андъко“.
*снимки- Исторически музей – Разлог

 

RELATED ARTICLES

Most Popular