Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДолна баняРекултивират депото в Костенец с 1 799 209 лв.

Рекултивират депото в Костенец с 1 799 209 лв.

Стартира проект за закриване и рекултивация на депо за твърди битови отпадъци Костенец. В присъствието на депутати и директора на РИОСВ-София Ирена Петкова бе направена символична първа копка на проекта.

Преди церемонията бе отслужен и водосвет за здраве и благополучие от отец Георги.

Срокът на изпълнение на проекта е 78 календарни дни.

Общинското депо за твърди неопасни битови отпадъци е разположено в местността Криво дере с обща площ от 26,186 дка. Площадката на депото е на около 1,5 км югоизточно от град Костенец. Разстоянието до най-близките къщи на гр. Костенец е около 1200 м. До сметището се достига по подходен общински път с асфалтова настилка.

През 2010 г. е изготвен идеен проект за закриване на съществуващото сметище. В последващите години не са провеждани предварителни проучвания и проектиране за изграждане и експлоатация на депото от община Костенец.

С решение на директора на РИОСВ-София е спряна експлоатацията на Общинско сметище за битови отпадъци – Костенец от 2016 г. Тогава започва експлоатацията на Регионален център за управление на отпадъците-Самоков.

Настоящото депо на община Костенец не отговаря на изискванията и подлежи на закриване и рекултивация.

Проектът е предназначен за извършване на техническа и биологична рекултивация. Площта, предвидена за рекултивиране, е с нарушена структура и почвено плодородие в резултат на дългогодишното натрупване на отпадъци.

Рекултивацията на сметището има за цел максимално да ограничи неблагоприятното въздействие на натрупаните отпадъци върху околната среда.

Общата стойност на проекта е 1 799 209,15 лв. Участие на Европейския фонд за регионално развитие: 1 529 327,78 лв.

Национално съфинансиране: 269 881,37 лв.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular