Friday, May 3, 2024
HomeОживлениеРилският манастир приюти рисунки на талантливи деца от цял свят

Рилският манастир приюти рисунки на талантливи деца от цял свят

Рилският манастир е домакин на изложба на творби от цял свят, отличени на международния конкурс за детска рисунка на тема „Зелена планета”, организиран от българската фондация „Млад зограф”. Победителите в конкурса бяха наградени на тържество в светата обител. За да се спазят противоепидемичните мерки, изложбата и срещата бяха на една от манастирските докси (балкона). Изложбата благослови и откри игуменът – Адрианополският епископ Евлогий.
В осмото издание на конкурса участваха представители на 60 страни. Журито отличи 45 от изпратените от цял свят композиции по темата за опазване на природата, климатичните проблеми и др., съобщиха организаторите.
„7 хиляди рисунки. Много силно участие имаше от Тайланд. Една от големите изненади беше 16-годишна участничка от Тайланд, която спечели голямата награда на фондация „Млад зограф“ с една прекрасна рисунка по темата „Зелена планета“. Наградихме и игумена на манастира”, каза основният организатор на срещата и координатор на конкурса Иван Иванов.
Сред отличените са и талантливи творци от региона. Специална награда от художествени творби на деца от фондация „Малък зограф” получи училището в Кочериново. Наградени са и деца от Рила.

RELATED ARTICLES

Most Popular